Cum folosim corect un incubator oua?

0 Shares
0
0
0

In aceasta perioada a anului, in numeroase gospodarii e pregatit un incubator de oua sau clocitoarea electrica, in termeni populari. Descoperim azi cateva sfaturi utile ce tin de folosirea unui incubator oua pentru a evita situatia in care ouale sa nu cloceasca si sa fie risipite.

Pentru inceput e foarte important sa stim de ce fel de oua avem nevoie pentru a putea folosi un incubator in functie de greutatea, prospetimea si calitatea acestora:

  • In ceea ce priveste greutatea, oul nu trebuie sa cantareasca mai mult de 50-60 de grame in cazul gainilor care fac parte din rasa medie.
  • Din punctul de vedere al calitatii, oul trebuie sa fie intergru, adica sa nu fie lovit de nici o forma: defectele invelisului oului scad dramatic sansele ca acesta sa cloceasca
  • Este important ca oul sa provina de la gaini tinere, varsta recomandata fiind de 2 ani.
  • Ouale care urmeaza sa fie folosite in incubator nu trebuie sa fie mai vechi de 14 zile si trebuie depozitate la o temperatura de aproximativ 12-14 grade, pe funduri de lemn sau metal.

In ceea ce priveste incubarea trebuie sa tinem cont de cateva lucruri esentiale.

Incubatoarele de oua pot fi echipate cu dotari extra sau suplimentare cum ar fi un hidrotermometru, un termometru digital sau un dispozitiv de intoarcere a oualor. Acesta din urma poate fi atat manual, cat si automat.

Indiferent de dotari insa, nu e indicat ca un incubator sa fie utilizat la o capacitate maxima in ceea ce priveste numarul oualor depuse. In cazul in care folosim oua fecundate, va trebuie sa le punem in aceeasi zi la clocit, in care s-a produs procesul de fecundare.

Un alt lucru important pe care trebuie sa il stim despre procesul de incubare este ca avem nevoie sa pastram un anumit nivel al umiditatii care se poate pastra prin umplerea unei alveole a incubatorului cu apa. Cu ajutorul plantelor, vom reusi sa pastram apa curata si proaspata.

La Micul Meserias poti gasi o oferta variata de incubatoare oua, iti recomand insa incubatorul electric Cleo 5T cu termometru.

Incubatorul CLEO5 este prevazut cu termometru pentru afisarea temperaturii din interiorul incubatorului si are o capacitate de a folosi 60 de oua de gaina sau 150 de oua de prepelita. Alimentare cu apa directa sau din exterior, umiditatea se asigura prin umplerea cu apa a alveolelor A sau B.

Dispune de diverse metode de intoarcere a oualor, incepand cu a treia zi, ouale se intorc de 3 ori pe zi la 180º, in ultimele 3 zile ouale nu se mai intorc. Pentru varianta cu dispozitiv de intoarcere oua, incepand cu a 3-a zi se intorc ouale de 3 ori pe zi stanga-dreapta la 45°. In ultimele 3 zile ouale nu se mai intorc si se scot suportii lasand ouale direct pe gratar.

Pentru incubarea oualor de: gaina – 21 zile; curca – 28 zile; rata – 27-28 zile; gasca – 30-32 zile; prepelita – 17 zile; potarniche – 24 zile.

0 Shares
You May Also Like