Rolul dispozitivelor numite controlere solare

Rolul dispozitivelor numite controlere solare

0 Shares
0
0
0

In sistemele fotovoltaice se folosesc controlere solare pentru controlul incarcarii bateriilor care acumuleaza curent de la celulele fotovoltaice. Aceste dispozitive au un rol esential in functionarea sistemelor, pentru ca fara ele exista riscul supraincarcarii bateriilor, ceea ce duce intr-un final la scurtarea duratei lor de viata. Chiar daca un controler solar este doar o mica piesa intr-un sistem fotovoltaic, ea are un rol foarte important si este prezenta in toate sistemele care folosesc baterii ca backup.

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza controlerele solare si care este rolul lor, sa vedem exact unde sunt ele pozitionate in circuitul unui sistem fotovoltaic. Luam ca exemplu un sistem fotovoltaic rezidential.

Intai de toate avem panourile solare care sunt fixate pe acoperis cu ajutorul sistemelor de prindere. Apoi avem controlerul solar, bateriile, invertorul si consumatorii. Cam asta e ordinea, iar controllerul poate sa monitorizeze curentul la iesirea din panouri, controland astfel tensiunea spre baterii, astfel incat ea sa nu fie prea mare si sa supraincarce bateria.

Versiunile mai vechi de controlere solare folosesc releuri de tip mecanic pentru a controla incarcarea bateriilor, iar versiunile mai noi utilizeaza anumite tehnologii pentru a optimiza procesul, fiind astfel mai putin agresive cu bateria, pentru ca reduc treptat puterea atunci cand bateria este complet incarcata.

Aceste controlere mai noi se numesc controlere de tip PWM, adica Pulse Width Modulation. Un tip si mai avansat de controllere, numit MPPT, adica Maximum Power Point Tracking, ce este capabil sa reduca pierderile de putere ce pot avea loc intre fire, dar este si cel mai scump tip de controler solar.

Chiar daca energia de la soare este regenerabila, ea nu este disponibila in mod optim tot timpul, asa ca trebuie cumva ca sistemele fotovoltaice sa compenseze.  Controlerele solare sunt necesare, ele reusesc sa mentina bateriile sistemelor fotovoltaice la parametrii optimi, pentru ca acestea sa poata stoca energie astfel incat ea sa fie disponibila la aceeasi valoare si atunci cand radiatiile solare sunt minime, cum e de exemplu noaptea.

Iti instalezi un sistem fotovoltaic si ai nevoie de controlere solare? Le gasesti in magazinul online E-acumulatori. Vezi ce oferte sunt in magazin!

0 Shares
You May Also Like