Usile-blindate-si-reducerea-riscului-de-intrare-fortata

Usile blindate si reducerea riscului de intrare fortata

0 Shares
0
0
0

Desi nevoile de securitate ale fiecarei facilitati sunt unice, in general orice tip de cladire are nevoie de un nivel ridicat de protectie, impotriva incercarilor de intrare fortata.

Provocarea in acest caz, consta in determinarea gradului de protectie potrivit pentru nevoile cladirii si in concluzie, ce fel de produse (usi, ferestre,sisteme de alarma) trebuie achizitionate pentru indeplinirea acestui scop.

Noile standarde de securitate concepute sa evalueze performanta produselor, includ ratinguri ce pot indica abilitatea usilor de a rezista la fortare prin aplicare de forta fizica (mecanica) de 6 sau mai multi atacatori, timp de o ora.

Arhitectii trebuie sa se asigure, ca prin constructie, pot garanta securitatea persoanelor de la interior. Cele mai performante usi, sunt pe Tgg.ro.

Un ansamblu de usa este in general prima linie de aparare a unei cladiri in fata unui eventual atac si poate reduce dramatic riscurile de daune aduse proprietatii sau oamenilor.

Cerintele de securitate.

Primul pas este acela de a determina ce nivel de protectie este necesar pentru cladire si pentru locatia respectiva. Cladirile guvernamentale si ale institutiilor statului, sunt cele mai expuse la atacuri.

Cladirile ce adapostesc magazine sau cladirile de locuinte, se confrunta mai mult cu tentativele de furt. Pe de alta parte, nevoile de securitate ale scolilor de exemplu, cresc si ele si sunt destul de variate, in functie de specificitatile zonei.

Usile cu rezistenta la intrarile fortate.

Vom incerca sa prezentam mai jos standardele specifice, ce asigura nivelul dorit de securitate pentru usile rezistente:

ASTM F1233 Standard sau metoda de test pentru materialele securizate. Acesta este standardul sau testul cel mai comun pentru rezistenta la intrarea fortata, a cladirilor non-guvernamentale. Produselor li se aplica un anumit rating de rezistenta folosindu-se numere romane de la I la V.

Testul pentru clasa I si ratingul aferent acestei clase este compus din lovirea efectiva a produsului cu un ciocan de dimensiuni considerabile, de 10 ori.

Clasa II, presupune lovirea si rezistenta la lovire de 20 de ori si asa mai departe, pana la clasa V care trebuie sa reziste unui numar de 50 de loviri consecutive, fara sa permita intrarea (fara ca usa sa se crape, sa se rupa sau sa se sparga).

Standardul ASTM F3038 este o metoda de test pentru evalurarea timpului necesar de rezistenta la fortare a sistemelor (usilor) securizate.

Acest standard se refera si se aplica in cazul cladirilor cu risc sporit si acorda ratinguri acestori cladiri in functie de rezistenta la intrarea fortata, masurata pe perioade de timp cuprinse intre 5, 15, 30 sau 60 de minute.

Testul este efectuat de catre 6 persoane ce ataca o usa cu diferite echipamente de fortare a intrarii: de la topoare la berbeci speciali pentru daramarea usilor.

Daca atacatorii reusesc sa sparga usa intr-un timp scurt, atunci produsul nu trece testul respectiv si se considera ca nu respecta standardul.

Cel din urma test este SD-STD-01.01 si se refera la rezistenta balistica a usilor (impotriva gloantelor), dar acest test este rezervat numai pentru cladirile guvernamentale.

0 Shares
You May Also Like