Amanetul in secolul XIX – cum vedeau diverse state aceste institutii?

4 Shares
0
0
4

Daca aveti nevoie de un amanet auto, va recomandam sa accesati linkul. Amanetul a fost prezent mereu inca din cele mai vechi timpuri si oamenii au profitat mereu de ocazie.

De aceea va prezentam o scurta istorie a amanetului in secolul XIX. Amanetul a cunoscut atat de multe modificari incat, in trecut, brokerii si firmele de amanet erau mereu puse in dificultate.

La inceputul secolului al XIX-lea, in Irlanda exista doar un singur centru de amanet, iar in 1833 erau doar 52. Chiar si in 1865 nu erau mai mult de 312. Este probabil ca Glasgow si Edinburgh impreuna sa fi continut aproape tot atatia.

In Irlanda, ratele pentru imprumuturi sunt practic identice cu cele percepute in Anglia, dar pentru un bilet se plateste un pence in loc de o jumatate de pence.

Articolele amanetate pentru mai putin trebuie sa fie rascumparate in termen de sase luni, iar noua luni sunt permise atunci cand suma este intre 3o. si 2. Pentru sume mai mari de 2, perioada este un an, ca in Anglia. Si in Irlanda, o fractiune de luna este calculata ca o luna completa in scopuri de interes, in timp ce in Anglia, dupa prima luna, sunt recunoscute castigurile.

In 1838 s-a incercat sa se creeze monts de piété in Irlanda, insa schema a fost atat de nereusita incat in ​​1841 cele opt case caritabile care au fost deschise au avut un profit total de 5404. In 1847 doar trei au ramas si in cele din urma s-au prabusit de tot.

Statele Unite

Brokerul de amanet din Statele Unite este, in general, supus unei restrictii legale considerabile, insa incalcarile legilor si ordonantelor sunt frecvente. Fiecare stat are propriile reglementari, dar cele din New York si Massachusetts pot fi considerate ca fiind destul de reprezentative.

Brokerii de amanet sunt, de obicei, licentiati de primari sau de judecatori, dar in Boston comisarii de politie sunt autoritatea de acordare a licentelor.

In statul New York, permisele sunt reinnoite anual cu plata a 500 de dolari, iar cel care infiinteaza o casa de amanet trebuie sa depuna o garantie la Departamentul Afacerilor consumatorilor, in valoare de 10.000 de dolari.

Afacerea se desfasoara pe aceleasi linii ca in Anglia. Rata dobanzii este de 4% pe luna, iar imprumutul este scris pentru o perioada de 4 luni, cu o perioada suplimentara de gratie de 30 de zile. Pentru a stabili rate mai mari este sunt proceduri speciale care tin de perioadele mari de imprumut insa este considerat un delict ca amanetarii sa nu respecte ratele stabilite.

Gajurile nerambursate pot fi vandute in orice moment dupa data legala a imprumutului. New York avea un magazin de amanet pentru fiecare 12.000 de locuitori. In statul Massachusetts, bunurile nerevendicate pot fi vandute la patru luni dupa data depunerii.

Autoritatea de acordare a licentelor poate fixa rata dobanzii, care poate varia in functie de sume diferite, iar in Boston fiecare broker este obligat sa furnizeze sediului de politie o lista a imprumuturilor luate in ultimele douazeci si patru de ore, specificand ora oricarei tranzactii si suma imprumutata.

4 Shares
You May Also Like