Ce este lapis lazuli?

Ce este lapis lazuli?

0 Shares
0
0
0

Exista mai multe tipuri de pietre printre care si pietre semipretioase negre sau de alte culori, insa in acest articol vom vorbi cat mai mult despre lapis lazuli.

Lapis lazuli, deseori numit doar “lapis”, a fost folosit ca piatra pretioasa de mii de ani. A fost extras din Afganistan de la inceputul celui de-al 7-lea mileniu i.Hr. si a fost descoperit in locuri de ingropare vechi din tot Caucazul, Mehrgarh si chiar pana in Republica Mauritania. Masca de inmormantare a vechiului faraon egiptean “King Tut” a fost decorata cu lapis lazuli.

Aceasta piatra istorica are un nume strans asociat cu culoarea sa intensa. Numele sau a fost derivat din cuvantul latin “lapis”, care inseamna “piatra”, si din cuvantul arab si persan “lazaward”. In alte parti ale lumii, s-au folosit alte denumiri alternative pentru albastru. Astazi, lapis lazuli este inca considerat unul dintre cele mai importante pietre pretioase albastre opace disponibile.

Lapis se formeaza de obicei in marmura cristalina prin procesul geologic de metamorfoza de contact si datorita compozitiei sale, este definit din punct de vedere tehnic ca o piatra mai degraba decat o minerala. Acesta este compus in principal din lazurite, in timp ce restul compozitiei este alcatuit din sodalit, calcit, pirita si alti diferiti constituenti minori. Compozitia variata este ceea ce influenteaza culoarea sa exacta.

Lapis lazuli prin definitie este o piatra compusa in principal din lazurite (25% pana la 40%), calcit si pirita. Lazurit este un silicat care apartine grupului de minerale sodalite. Componentele minore pot include augite, diopside, enstatite, mica, hauynite, hornblende si nosean.

Lapis lazuli poate fi usor confundat cu alte pietre albastre opace, cum ar fi azuritele si sodalitele, dar azuritul are o duritate mai mica si are de obicei culoare mai inchisa decat lapis lazuli. In timp ce in majoritatea cazurilor sodalitul are o culoare mai deschisa si granularitatea nu este la fel de fina ca cea a lapisului normal.

Descoperite acum 6000 de ani, cele mai vechi depozite lapis lazuli sunt situate pe terenul dificil al Muntilor Hindu-Kush din Vest din Afganistan. Astazi, Afganistanul este cunoscut pentru a produce cea mai buna calitate de lapis lazuli si este, de asemenea, cea mai importanta sursa. Alte depozite comerciale au fost gasite si in Angola, Argentina, Canada, Chile (la nord de Santiago), India, Italia, Myanmar (Birmania), Pakistan, Rusia si Statele Unite (California si Colorado).

Desi culoarea pietrei este definita de numele sau, “piatra albastra”, culorile sale pot varia de la albastru usor verzui pana la violet, mediu pana la intunecat aproape de negru si de la mat la foarte saturat. Albastrul se datoreaza agentilor de colorare a sulfului.

Cele mai fine pietre prezinta o culoare uniform distribuita si nu au depozite vizibile de calcit, desi o cantitate moderata de insertii de pirita este considerata acceptabila. Prea multa pirita poate duce la o nuanta plictisitoare, verzuie, in timp ce calciul poate predomina amestecul, dand pietrei o umbra albastra mai putin atragatoare, mai terna.

Culoarea uniform distribuita, foarte saturata, usor violet-albastra, fara insertii este cea mai apreciata. Pietrele de aceasta calitate sunt denumite uneori “afgane” sau “persane”. Culorile Lapis sunt deseori descrise folosind un adjectiv care se refera la o anumita localitate, dar aceasta inseamna ca bijuteria este de fapt din acea zona. De exemplu, “lapisul chilian” nu poate fi de fapt din Chile, dar este un termen folosit adesea pentru a se referi la lapisul cu o nuanta verde.

0 Shares
You May Also Like