Ce este cafeaua?

0 Shares
0
0
0

Toata lumea recunoaste o boaba de cafea prajita, si toata lumea a cumparat cel putin odata cafea boabe Espresso Cafe, dar este posibil sa nu recunosti o planta de cafea. Copacii de cafea sunt taiati scurt pentru a-si pastra energia si a ajuta la recoltare, dar pot creste la mai mult de 9 inaltime.

Fiecare copac este acoperit cu frunze verzi, ceroase, crescand una in fata celeilalte in perechi. Boabele de cafea cresc de-a lungul ramurilor. Deoarece creste intr-un ciclu continuu, nu este neobisnuit sa vezi flori, fructe verzi si fructe coapte simultan pe un singur copac.

Dureaza aproape un an pentru ca un arbore sa se maturizeze dupa prima inflorire si aproximativ 5 ani de crestere pentru a ajunge la productia completa de fructe. In timp ce plantele de cafea pot trai pana la 100 de ani, acestea sunt, in general, cele mai productive intre varsta de 7 si 20 de ani.

Ingrijirea adecvata isi poate mentine si chiar creste productia de-a lungul anilor, in functie de soi. Copacul mediu de cafea produce 10 kilograme de cirese de cafea pe an sau 2 kilograme de cafea verde. Copacii cresc cel mai bine in sol bogat, cu temperaturi blande, ploi dese si soare umbrit.

Clasificarea botanica

Cafeaua isi gaseste originea intr-un gen de plante cunoscute sub numele de Coffea. In cadrul genului exista peste 500 de genuri si 6.000 de specii de arbori tropicali si arbusti. Expertii estimeaza ca exista intre 25 si 100 de specii de plante de cafea.

Genul a fost descris pentru prima data in secolul al XVIII-lea de botanistul suedez, Carolus Linneaus, care a descris si Coffea Arabica in Species Plantarum in 1753.

Botanistii nu au fost de acord inca de atunci cu privire la clasificarea exacta, deoarece plantele de cafea pot varia foarte mult. Pot fi arbusti mici pana la copaci inalti, cu frunze de la un diametru de la 16 cm si in culori de la violet sau galben la verde inchis predominant

In industria comerciala a cafelei, exista doua specii de cafea importante – Arabica si Robusta.

Cafea Arabica

Cafeaua Arabica este descendenta din copacii de cafea originali descoperiti in Etiopia. Acesti copaci produc o cafea fina, blanda, aromata si reprezinta aproximativ 70% din productia mondiala de cafea. Bobul este mai plat si mai alungita decat la cafea Robusta si mai scazut in cofeina.

Pe piata mondiala, cafenele Arabica aduc cele mai mari preturi. Arabicele mai bune sunt cafelele cu un grad ridicat de cultura – crescute in general intre 610 si 1830 metri de 2.000 la 6.000 de metri – desi altitudinea optima variaza odata cu apropierea de ecuator.

Arborii arabici sunt costisitori de cultivat, deoarece terenul ideal tinde sa fie abrupt, iar accesul este dificil. De asemenea, deoarece copacii sunt mai predispusi la boli decat Robusta, ei necesita ingrijire si atentie suplimentara.

Cafea Robusta

Cea mai mare parte a Robusta din lume este cultivata in Africa Centrala si de Vest, in anumite parti din Asia de Sud-Est, inclusiv Indonezia si Vietnam si in Brazilia. Productia de Robusta este in crestere, desi reprezinta doar aproximativ 30% din piata mondiala. Robusta este utilizata in principal in amestecuri si pentru cafele instant. Cafeaua robusta in sine tinde sa fie usor mai rotunda si mai mica decat o boaba Arabica.

Arborele Robust este mai inimos si mai rezistent la boli si paraziti, ceea ce il face mai usor si mai ieftin de cultivat. De asemenea, are avantajul de a rezista la climatele mai calde, preferand temperaturi constante intre 75 si 85 de grade Fahrenheit, ceea ce ii permite sa creasca la altitudini mult mai mici decat Arabica.

Anatomia unei cirese de cafea

Boabele pe care le preparati sunt de fapt semintele prelucrate si prajite dintr-un fruct, care se numeste o ciresa de cafea. Pielea exterioara a ciresei de cafea se numeste exocarp. Sub ea se afla mezocarpul, un strat subtire de pulpa, urmat de un strat subtire numit parenchim. Boaba in sine este acoperita intr-un plic asemanator hartiei, denumit endocarp sau pergament.

In pergament, unul langa altul, se afla doua boabe, fiecare acoperita separat de inca o membrana subtire. Denumirea biologica pentru aceasta piele de seminte este spermodermul, dar in general se face referire in comertul cafelei ca piele de argint. In aproximativ 5% din cafeaua din lume, exista o singura boaba in interiorul ciresei.

0 Shares
You May Also Like