Totul despre capacitatea hidraulica a tevilor si tuburilor

Totul despre capacitatea hidraulica a tevilor si tuburilor

0 Shares
0
0
0

Exista mai multe tipuri de tevi printre care putem mentiona si tuburi beton , si la fiecare difera capacitatea hidraulica despre care vom discuta acum.

Capacitatea hidraulica (cantitatea de apa pe care o conducta o poate transmite) a tuturor tipurilor de tevi depinde de netezimea peretelui tubului interior. Cu cat este mai gros peretele, cu atat este mai mare capacitatea hidraulica a tevii. Peretii netezi ai tevii sau uniformitatea este o marime ce poate fi reprezentata de oricare dintre urmatoarele unitati de masura: Coeficientul de rugozitate Colebrook Hazen si Williams,
Coeficientul de duritate al lui Manning.

In toate, cu cat valoarea este mai mica, cu atat mai mare este volumul de apa care va curge prin conducta.

Analiza hidraulica pentru sistemele de drenare implica estimarea debitului de proiectare pe baza caracteristicilor climatice si hidrografice. Proiectarea hidraulica a unui sistem de drenare include intotdeauna o evaluare economica. Un spectru larg de fluxuri de inundatii cu probabilitati asociate vor aparea la locul in care sistemul este amplasat in timpul duratei sale de proiectare.

Beneficiile construirii unui sistem de capacitati mari pentru a face fata la toate aceste evenimente de furtuna fara efecte daunatoare sau inundatii sunt in mod normal depasite de costurile initiale de constructie. O analiza economica a compromisurilor se realizeaza cu diferite grade de efort si atentie.

Analiza riscului echilibreaza costul sistemului de drenare cu pagubele asociate cu performante necorespunzatoare. Cu tevi de beton, nu exista niciun risc. Cu o durata lunga de viata si eficienta hidraulica, conducta de beton se ocupa de cerintele designului hidraulic al sistemului respectand normele aproape perfect.

Selectarea coeficientilor de rugozitate corespunzatori pentru drenajul apelor pluviale nu este precisa datorita necesitatii de a evalua efectele oricaror resturi care sunt purtate de apele de ploaie. Din nefericire, dar de inteles, exista o lipsa de date relevante privind testele pentru scurgerile de apa de ploaie.

Pentru a proiecta un sistem de drenare a apelor pluviale fara a se acorda atentie reziduuri (adica pentru apa curata cu “ks” = 0,06 mm pentru teava de beton), inseamna ca vom lua in calcul o situatie putin probabila. De asemenea, este putin probabil ca efectul reziduurilor asupra rugozitatii echivalente a conductelor sa fie la fel de sever ca influenta reziduurilor biologice intr-un canal puternic delimitat.

Din aceste motive, industria de tevi din beton recomanda adoptarea unei valori “ks” de 0,6 mm pentru cele mai multe modele de sisteme scurgere a apelor pluviale, dar aceasta valoare a “ks” ar trebui modificata prin rationamentul tehnic in care sunt disponibile date suplimentare. O valoare a lui “ks” de 0,6 mm este conservativa comparativ cu intervalul “ks” (0,15 mm pana la 0,30 mm) recomandat in precipitatiile normale, dar din nou trebuie remarcat faptul ca in general compromisul costului pentru adoptarea “ks” = 0,6 Mm fata de 0,06 mm este ca vom avea cel mult o treapta mai putin in diametrul conductei.

Cercetarile au concluzionat ca modelele care utilizeaza tevi din beton pot fi diminuate cu cel putin o marime in majoritatea cazurilor, in comparatie cu otelul, aluminiul si tubulatura din HDPE ondulata. Pentru inginerii si proprietarii de proiecte pentru a selecta o teava de drenaj adecvata pentru o aplicatie specifica de canal sau scurgere, este foarte important ca valorile eficiente ale rugozitatii aplicate sa rezulte din cercetare si nu din aplicatii de laborator.

0 Shares
You May Also Like