Ce este un motor electric monofazat si care sunt functiile sale?

Ce este un motor electric monofazat si care sunt functiile sale?

0 Shares
0
0
0

Un motor monofazat este o masina capabila sa provoace o rotatie in axa sa prin alimentarea electrica.

Acest tip de motoare sunt de obicei utilizate atunci cand o retea trifazata la 380v utilizata in general in industrie nu este disponibila si este necesara si o putere scazuta (pana la 4 kW/5 CP). Controlul care urmeaza sa fie efectuat trebuie sa fie foarte de baza ca un mars-stop si schimbare in directia de rotatie.

Acest tip de motoare pot fi gasite instalate in mixere de beton, polizoare, mese de lucru, ventilatie, pompe de apa, strunguri, compresoare de aer, ferastraie circulare etc. De asemenea poti fi interesat de Euro Unelte.

Aceste motoare nu pot porni singure in vid (fara nicio sarcina cuplata la arbore), deoarece nu au cuplu de pornire (forta suficienta) si nu pot depasi propria frecare. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in mod constructiv, avand o singura faza campul magnetic generat in infasurarea inductorului care se afla in statorul motorului nu este capabil sa roteasca infasurarea indusa care se afla in rotor.

Pentru a rezolva acest lucru, motoarele sunt fabricate cu doua infasurari permanente identice in care este conectat un condensator, permitand astfel o pornire medie, utila atunci cand sarcina cuplata la arbore nu este foarte mare si nu este nevoie de multa viteza la pornire.

Acest tip de pornire este de obicei folosit in motoare mixer betoniera, de exemplu, care sunt pornite intr-un vid.

Cand este nevoie de mai mult cuplu de pornire, adica mai multa forta la inceput, deoarece trebuie mutata o sarcina mai mare, se utilizeaza doua condensatoare, unde un condensator este intotdeauna conectat la o infasurare (condensator de mars) si un altul care va intra in functiune numai la inceput (condensator de pornire), obtinand astfel un cuplu ridicat sau un start armat.

Acest tip de motoare sunt de obicei utilizate in compresoare de aer si ascensoare, de exemplu, fiind valabile pentru orice situatie in care nu se stie foarte bine ce optiune sa alegeti, asigurandu-va astfel ca pornirea se face fara probleme.

Atunci cand alegeti un motor monofazat, puteti selecta optiunea care se potriveste cel mai bine nevoilor dvs.

Placuta de identificare a unui motor este ceea ce trebuie sa ne uitam pentru a obtine informatii despre motor. Acesta prezinta toate informatiile necesare pentru a-l identifica, cum ar fi tipul de motor, tensiunea, frecventa de lucru, puterea etc. Exista, de asemenea, un φ cos cu o valoare de 0,95 aceasta se refera la factorul de putere al motorului care indica eficienta electrica a motorului mentionat, fiind valoarea teoretica maxima 1 (niciodata realizabila), astfel incat valoarea acestui motor este excelenta.

Cu cat eficienta este mai mare, cu atat utilizarea energiei electrice este mai mare. In general, cand vorbim despre energia electrica intr-un motor electric, ne referim la puterea electrica de aceeasi masura in cai putere HP, cai putere HP (a caror valoare este usor diferita de CV) sau in wati W. Practic 1CV este egal cu aproximativ 0,75 kW.

0 Shares
You May Also Like