Ce este Urologia si cu ce se ocupa?

Ce este Urologia si cu ce se ocupa?

0 Shares
0
0
0

Urologia are ca domeniu anatomic de actiune rinichiul si structurile adiacente, tractul urinar si tractul genital masculin, participand la disfunctiile urmatoarelor organe si structuri: glanda suprarenala, rinichi (aspecte morfologice si modificari obstructive), retroperitoneu si regiunea lombara, ureter, vezica urinara, prostata, cale seminala, uretra, structuri de podea pelvina, penis, scrot, testicul.

Tratamentul bolilor corespunzatoare poate fi medical, cu utilizarea tuturor tipurilor de medicamente si chirurgical, inclusiv interventii deschise, laparoscopie, endoscopie si metode radiologice.

Urologia este o specialitate medico-chirurgicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul bolilor morfologice renale si a celor ale sistemului urinar si retroperitoneului care afecteaza ambele sexe; precum si boli ale tractului genital masculin, fara limita de varsta.

Vezi urologi buni in Mures si bucura-te de cele mai bune servicii medicale!

Principalele boli urologice sunt tumorile (benigne si canceroase) si traumatisme la fiecare dintre organele mentionate mai sus, infectia tractului urinar, litiaza (formarea de pietre sau nisip), stenoza (ingustarea canalelor urinare), malformatii renale si ale tractului urinar (absenta rinichilor, ectopia renala, policitoza, sindromul jonctiunii pieloureterale, megaureter, ureterocele, valvele uretrale, starile intersexuale etc), incontinenta urinei si alte modificari ale urinarii, probleme de prostata (cancer, hiperplazie si prostatita), disfunctie erectila (numita anterior impotenta), infertilitate (numita anterior sterilitate), precum si alte probleme genitale masculine (incurvatie penisului, hidrocel, varicocel) si anumite probleme ale podelei pelvine feminine (cistocel).

Urologul cunoaste cu precizie anatomia, fiziologia, fiziopatologia, etiologia, expresia clinica, metodele de recunoastere a diagnosticului, procedurile terapeutice, medicale si chirurgicale, ale organelor, dispozitivelor si sistemelor descrise mai sus, in domeniul stiintific, medical si juridic al specialitatii Urologie.

Urologie curenta

Dezvoltarea Urologiei in secolul al XX-lea a fost extraordinara. Din cistoscopul explorator, panendoscopul a fost imediat trecut ca element al muncii chirurgicale, in special in patologia tumorilor vezicii urinare si prostatei, complet valabil astazi, dupa ce s-au adaugat progrese importante in tehnologia optica, mecanica, electrica si laser.

Tehnicile endoscopice au fost aplicate la nivel renal si ureteral inca din anii ’70, iar echipamentele chirurgicale urologice au servit pentru dezvoltarea chirurgiei laparoscopice, cu aplicatii pe teritoriul suprarenal, rinichi, ureter, spatiu retroperitoneal, vezica urinara, prostata si uretra.

Multe specialitati, inclusiv chirurgie digestiva, chirurgie toracica, ginecologie, ortopedie au beneficiat de progresele tehnologice realizate de Urologie.

Urologia actuala poate aborda din punct de vedere integral, medical si chirurgical, toate afectiunile din aria sa de influenta anatomica (organe, dispozitive si sisteme) si nosologice (boli, sindrom, simptome si semne clinice), fiind capabila sa raspunda problemelor pacientilor sai, dintr-o cunoastere profunda si completa a specialitatii.

Urologii au o viziune medicala si chirurgicala a bolilor sistemului urinar al barbatilor si femeilor si ale tractului genital la barbati.

Ei sunt instruiti sa abordeze patologia chirurgicala folosind metode clasice de chirurgie deschisa pentru rinichi, retroperitoneu si pelvis, prin incizii in regiunea lombara (lombotomie), abdominala (laparotomie si accese extraperitoneale) si perineala care sunt inlocuite cu abordari laparoscopice si endoscopice (chirurgie minim invaziva) in aproape toate indicatiile, obtinand progrese importante in ceea ce priveste siguranta si eficacitatea. In prezent, doar unele cazuri complexe sau proceduri specifice imposibil de efectuat prin endoscopie sunt rezervate chirurgiei deschise, desi se presupune ca orice interventie va fi gestionata in prima instanta prin laparoscopie sau robotica.

0 Shares
You May Also Like