Cum puteti sti daca turbo se defecteaza?

Cum puteti sti daca turbo se defecteaza?

0 Shares
0
0
0

Un autoturism este cu siguranta o mare necesitate pentru fiecare persoana, dat fiind faptul ca acesta poate fi folosit pentru deplasarea dintr-o locatie in alta, in orice moment, fara a mai fi nevoie de utilizarea transportului in comun sau de alte mijloace de transport.

In aceste conditii, majoritatea celor care cauta sa-si cumpere o masina, fie isi indreapta atentia spre un vehicul nou atunci cand bugetul le permite acest lucru, fie cauta o masina second hand, care are cat mai putini ani de vechime.

Alegerea unui autoturism insa nu este o misiune usoara, mai ales atunci cand discutam despre masinile second hand, si mai ales despre cele cu turbo. Masinile second hand, in mod special cele care au aparut pe piata in ultimul deceniu sunt echipate cu motoare turbo, atat dieselurile cat si motoarele pe benzina.

Se stie faptul ca turbo ofera o multime de avantaje, pe care majoritatea celor care detin un autoturism le cunosc, insa cu siguranta nu toata lumea stie cat de multe probleme poate crea turbo atunci cand se defecteaza. Din acest motiv, va prezentam in randurile care urmeaza mai multe detalii despre problemele turbo, si cum ar putea fi acestea remediate.

Simptome ale unor probleme legate de turbo.

LIPSA DE PUTERE

 • Verificati daca filtrul, furtunurile si conductele sunt curate si in stare buna.
 • Verificati daca sistemul de injectie a combustibilului este in stare buna si reglat corect.
 • Verificati daca sistemul de evacuare, inclusiv catalizatorul si DPF, nu este blocat sau deteriorat.

PERFORMANTA CU Zgomot

 • Verificati daca conductele si suporturile de sustinere nu sunt slabite sau deteriorate si ca conexiunile sunt bune.

Verificati daca exista scurgeri sau fisuri in intercooler.

CONSUM EXCESIV DE FUM SAU ULEI

 • Verificati daca filtrele de aer nu sunt restrictionate sau blocate.
 • Verificati daca specificatiile uleiului de motor corespund strict recomandarilor producatorului auto.
 • Verificati daca conducta de evacuare a uleiului este curata si nu este restrictionata.
 • Verificati daca exista presiune excesiva in carterul motorului si functionarea corecta a sistemului de aerisire a motorului.
 • Verificati daca furtunurile si imbinarile sunt in stare buna.
 • Verificati daca exista probleme de lubrifiere in blocul motorului, daca se gasesc depozite de ulei sau carbon pe colectoarele de evacuare sau in turbina.

Diagnosticul de specialitate turbo

Daca nu exista o cauza evidenta, asigurati-va ca specialistul dvs. in turbo finalizeaza un program extins de depanare. Cauzele daunelor provocate de turbo se incadreaza de obicei in urmatoarele patru categorii:

 1. Obiecte straine

Deteriorarea turbinei, cauzata de obiectele mici care intra in turbina sau in carcasa compresorului cu viteza mare, ducand la dezechilibru.

 1. Lipsa de lubrifiere

Cracarea prin oboseala turbo si transferul de materiale create de frictiunea metalelor si de temperaturile ridicate ca urmare a restrictiilor de alimentare cu ulei, a plasarii incorecte a garniturii si a utilizarii garniturilor lichide sau a lubrifiantilor de calitate slaba.

 1. Contaminarea cu ulei

Deteriorarea sistemului de rulmenti turbo cauzata de o concentratie ridicata de carbon suspendata in ulei, creata de intervale extinse de schimb de ulei sau de intretinere deficitara. Deteriorarea lagarului cauzata de o lovitura de otel suspendata in ulei in urma unei revizii majore a motorului.

 1. Viteza excesiva si temperatura excesiva

Deteriorari cauzate de turbo prin lucrul dincolo de parametrii proiectati sau in afara specificatiilor producatorului vehiculului. Probleme de intretinere, defectiuni ale motorului sau imbunatatiri neautorizate ale performantei pot impinge viteza de rotatie a turbo-ului dincolo de limitele sale de functionare, provocand defectiuni la oboseala sau rotile compresorului si turbinei.

Depanarea turbocompresorului

Daca credeti ca vehiculul dvs. ar putea avea o problema legata de turbo, mergeti cu masina in service, si poate aveti norocul de a remedia problema fara a mai fi nevoie de o reparatie costisitoare, sau fara sa mai fie nevoie sa cautati turbosuflante 2021 la cel mai atractiv pret.

In cazul in care deja turbosuflanta este defecta, fie o reconditionati, fie o inlocuiti cu o turbosuflanta compatibila sh sau noua.

0 Shares
You May Also Like