Cum sa-ti alegi o drujba?

Cum sa-ti alegi o drujba?

0 Shares
0
0
0

Inainte de a investi intr-o drujba este important sa iti cunosti si sa iti evaluezi corect nevoile. Daca ai lemne de taiat o data pe an inainte de iarna sau, dimpotriva, daca tai  copaci  toata ziua, iti poti imagina ca tipul si modelul de drujba de care ai nevoie este diferit. Iata cateva chei pentru a te ghida in alegerea ta.

Tunderea si intretinerea minora a copacilor

Daca folosesti drujba doar pentru a intretine cativa copaci si doar de cateva ori pe parcursul anului, orienteaza-ti alegerea catre o drujba electrica. Daca utilizarea este foarte ocazionala si pentru mai multa manevrabilitate, alege un model pe baterie.

Poti ajunge cu usurinta la ramurile care trebuie taiate de la sol, iar instrumentul necesita o intretinere minima (numai tensiunea lantului si ungerea). Puterea sa este  intre 600 si 800 W.

Tunderea si intretinerea regulata a copacilor

Pentru utilizare regulata pe multi copaci si ramuri, alege o drujba termica. Deplasarea sa este cuprinsa intre 20 si 35 cm³ (de la 800 la 1500 W) si este echipata cu un  ghidaj de 20 pana la 35 cm.

Taiere intensiva si frecventa

Pentru lucrari de taiere intense si frecvente, alege o drujba cu lant specific: un  ferastrau cu lant de taiere. Ghidajul sau este de 35 cm maxim si puterea motorului sau termic este  cuprinsa intre 25 si 40 cm³ (de la 1000 la 2000 W.)

Acestea sunt facute pentru a fi actionate cu o singura mana, de aceea,  prefera un model usor  (3 pana la 4 kg). Ai grija, totusi, deoarece drujba ramane un instrument destinat utilizatorilor si profesionistilor experimentati,  riscurile sunt numeroase si accidentele frecvente datorita utilizarii sale cu o singura mana.

Taierea, intretinerea

Pentru intretinerea mica a catorva copaci sau pentru taierea  lemnului de foc de  cateva ori pe an, nu este nevoie sa cumperi o drujba cu lant foarte puternic. Ai grija, totusi, sa nu iti asumi puterea si abilitatile atunci cand ataci copaci mari.

Taieri regulate, intretinere si taiere

Pentru  o utilizare regulata, modelele electrice isi ating rapid limitele, poti alege o drujba pe benzina Alpin. Prefera un  motor relativ puternic  (> 35 cm3) si un  ghidaj versatil  (maxim 45 cm). O astfel de drujba cu lant necesita experienta, atat pentru utilizarea sa, cat si pentru intretinerea sa (niveluri, bujie, lant, filtre).

Taiere si taiere intensiva

Pentru taierea intensiva, ai nevoie de greutate! Evident, niciun model electric nu va fi potrivit. Trebuie sa alegi o drujba pe benzina, in functie de tipul de taiere pe care trebuie sa il faci, alege una adecvata: de la 45 la 55 cm pentru copacii cu sectiuni mici si mijlocii  si mai mare de 55 cm pentru un trunchi mare.

La fel pentru  motor, vei avea nevoie de putere,  40 cm³ este minim. Drujbele cu lant disponibile pe piata ofera motoare care se potrivesc cu lungimea barei de ghidare. Cand te indrepti catre acest tip de ferastrau cu lant, este pentru ca stii ce faci si ca esti un utilizator experimentat sau un profesionist.

0 Shares
You May Also Like