Diferenta dintre firma de servicii de contabilitate si contabilul angajat

Diferenta dintre firma de servicii de contabilitate si contabilul angajat

0 Shares
0
0
0

In momentul in care ai de gand sa incepi o afacere, trebuie sa tii cont ca printre altele, ai nevoie si de servicii contabilitate Bucuresti, asa ca aici ai doua posibilitati despre care vom discuta in cele ce urmeaza in acest articol.

Fie vei alege sa beneficiezi de cele mai bune servicii de contabilitate pe care ti le poate oferi o firma de servicii contabile, fie vei angaja un contabil pentru afacerea ta, iar in continuare vom dezbate acest aspect.

In primul rand trebuie precizat faptul ca expertul contabil este acea persoana care a dobandit aceasta calitate in conditiile O.G.nr.65/1994. Un expert contabil este competent din punct de vedere profesional astfel incat sa verifice si sa aprecieze modul de organizare si conducere al activitatii economico – financiare si de contabilitate. Un expert contabil poate deasemenea sa surpravegheze gestiunea societatilor omerciale, si poate verifica legalitatea bilantului contabil dar si a contului de profit si pierdere.

Asadar, atunci cand discutam despre un expert contabil, discutam deja despre un contabil care este mult mai competent decat un simplu contabil angajat. Aici este important de mentionat faptul ca un contabil care lucreaza in cadrul unei firme de contabilitate, este subordonat unui sef ierarhic si executa toate atributiile specifice fisei postului.

Despre un expert contabil este important de precizat faptul ca este specializat in mai multe domenii de activitate precum turism, servicii, planificare, salarizare, marketing, management, financiar – contabil.

Un expert contabil este uu absolvent al specializarii financiar – contabile si este independent fata de societatea comerciala.

Deasemenea este important de precizat ca un expert contabil nu primeste pentru serviciile sale un salariu ci un onorariu care este prevazut intr-un contract incheiat cu privire la activitatea depusa.

Referitor la firmele de contabilitate este important de precizat ca ele se pot infiinta doar in cazul in care majoritatea asociatilor sau actionarilor sunt experti contabili sau contabili autorizati, si daca detin majoritatea actiunilor sau a partilor sociale. Totodata, consiliul de administratie este ales in mare parte din actionarii sau asociatii membrii ai CECCAR.

Un contabil autorizat este acea persoana care a dobandit aceasta calitate in conditiile O.G. nr.65/1994, si care poate sa tina contabilitatea, dar poate si sa pregateasca lucrarile privind intocmirea situatiilor financiare.

Contabilul autorizat la fel ca si expertul contabil este un profesionist care nu este angajat de catre o firma.

In ceea ce priveste contabilul salarizat, acesta este subordonat unui sef ierarhic, si executa toate sarcinile care ii revin din fisa postului. Se intampla foarte rar ca un contabil salarizat in cadrul unei firme mari, sa execute toate lucrarile contabile.

In momentul in care discutam despre contabilii angajati ai unei firme mari, acestia sunt de regula specializati in anumite sectoare ale contabilitatii.

Asadar, in momentul in care vrei sa incepi o afacere mica, poti apela si la serviciile unui contabil pe care il poti angaja, insa atunci cand deja discutam despre firme mari, mai mult ca sigur trebuie optat pentru serviciile de contabilitate pe care le poate oferi o firma de specialitate.

0 Shares
You May Also Like