Diferențele dintre leasingul financiar și leasingul operațional

0 Shares
0
0
0

Leasingul este un concept important în afaceri. Start-up-urile sau noile companii mici caută deseori opțiuni de leasing, deoarece resursele lor sunt limitate, iar proprietarii acestor companii nu vor să investească atât de mulți bani în achiziționarea de mașini pentru a sprijini afacerea la început. Acesta este motivul pentru care apelează la un leasing auto, ori de câte ori este nevoie.

Acest leasing poate fi de două tipuri – leasing financiar și leasing operațional.

Un leasing financiar este un contract de închiriere în care riscul și rentabilitatea sunt transferate către locatar (proprietarii de afaceri), deoarece decid activele de leasing pentru întreprinderile lor. Pe de altă parte, contractul de leasing operațional este un contract de închiriere în care riscul și rentabilitatea rămân la locator.

Deci, cum ar alege un proprietar de afaceri între leasing financiar și contract de leasing operațional? Și de ce va alege unul în detrimentul celuilalt?

În acest articol, vom afla cum  alegem și de ce un contract de leasing financiar sau leasing operațional. Vom afla, de asemenea, diferențele dintre un contract de leasing financiar și un contract de leasing operațional. De exemplu, diferența principală dintre un contract de leasing financiar și un contract de leasing operațional este că primul contract nu poate fi anulat în perioada de început; pe de altă parte, contractul de leasing operațional poate fi anulat chiar și în această perioadă a contractului.

Există multe diferențe între un leasing financiar și un contract de leasing operațional. Să analizăm cele mai semnificative diferențe între aceste două:

1.Ce reprezintă?

Leasing financiar: Un contract comercial în care locatorul îi permite locatarului să utilizeze un activ în locul plăților periodice pentru o perioadă de obicei lungă.

Leasing operațional:Un contract comercial în care locatorul îi permite locatarului să utilizeze un activ în locul plăților periodice pentru o perioadă mică de timp.

2. Despre ce este vorba?

Leasingul financiar este un concept pe termen lung.

Leasingul operațional este un concept pe termen scurt.

3. Transmisibilitate

Leasing financiar:Proprietatea este transferată locatarului.

Leasing operațional:Dreptul de proprietate rămâne la locator.

4. Natura contractului

Leasing financiar:Contractul se numește contract/acord de împrumut.

Leasing operațional:Contractul se numește contract /acord de închiriere .

5. Întreținerea

În cazul unui contract de leasing financiar, locatarul ar trebui să aibă grijă și să întrețină mașina în stare adecvată conform regulilor din contract.

În cazul contractului de leasing operațional, locatorul se ocupă să aibă grijă și să îngrijească mașina, inclusiv să plătească taxele percepute de service în caz de daune.

6. Avantaje fiscale

Leasing financiar:Cheltuielile aferente mașinii, cum ar fi deprecierea sunt permise pentru deducerea impozitului de către locatar.

Leasing operațional:Chiar și cea mai mică sumă plătită este permisă să fie dedusă din impozit.

7. Opțiunea de cumpărare

În leasingul financiar, locatarului i se oferă o opțiune de a cumpăra mașina pe care a închiriat-o.

În leasing operațional, locatarului nu i se oferă nicio astfel de opțiune.

0 Shares
You May Also Like