Importanta ochelarilor de soare: de ce sa-i porti si cum sa ii alegi

Importanta ochelarilor de soare: de ce sa-i porti si cum sa ii alegi

0 Shares
0
0
0

Ochelarii de soare nu sunt o simpla completare. In plus fata de faptul ca ne  ofera personalitate – cum sa uitam  de Tom Cruise in afaceri riscante sau Audrey Hepburn in micul dejun cu diamante – ochelarii de soare, de asemenea, joaca un rol fundamental in sanatatea noastra. Ei sunt modalitatea de a ne proteja de razele soarelui, care, la fel cum sunt periculoase pentru piele, pot provoca, de asemenea, daune ireversibile vederii.

In acest ghid explicam de ce este atat de important sa purtam ochelari de soare, cand ar trebui sa o facem, care sunt problemele care pot duce la nepurtarea lor si ce ar trebui sa luam in considerare atunci cand le alegem. Cumpara ochelari de soare Made in Italia!

  1. Trebuie sa ii folosesti pe tot parcursul anului, dar mai ales in zilele insorite de vara

Este in aceasta perioada a anului cand razele soarelui cad perpendicular pe pamant si este mai enervant si, de asemenea, mai periculos pentru sanatatea noastra. In orice alt moment – zile innorate sau o alta perioada a anului – exista factori care pot reduce efectele nocive ale soarelui.

Norii actioneaza ca un ecran si de aceea in zilele innorate nu avem nevoie de ochelari de soare. Intre timp, toamna si iarna, soarele cade in diagonala, iar radiatia este mai mica, astfel incat soarele este mai putin daunator. Oftalmologul Francisco Javier Hurtado Ceña, directorul medical al Clinicii Rementería si membru al Societatii Spaniole de Dermatologie, explica acest lucru comparand o zi de vara fara nori si o zi de iarna fara nori: “In circumstante similare, soarele este mult mai periculos in timpul verii”.

  1. Ochelarii protejeaza

La fel cum soarele provoaca leziuni ale pielii, provoaca, de asemenea, daune ochilor. Singura modalitate de a  evita ar fi sa va protejati prin purtarea de ochelari de soare corespunzatori.

Printre aceste daune se numara degenerescenta maculara legata de varsta. “Este o imbatranire asociata cu retina si care se traduce prin pierderea vederii centrale. Este inoperabil, deci poate fi evitat doar prin protejarea vederii”, explica Hurtado-Ceña. “Puteti lua vitamine sau puteti recurge la injectii pentru a incetini progresia, dar degenerarea nu este vindecata.”

Accelerarea cataractei este un alt risc asociat cu expunerea excesiva la razele ultraviolete. Potrivit acestui specialist, acestea tind sa apara mai frecvent la persoanele expuse la soare si, prin urmare, cazurile abunda in tarile africane sau sud-americane.

In cele din urma, soarele este, de asemenea, de obicei inrudit cu pacientii cu Pterygium, o boala care se manifesta sub forma unui loc care se extinde de la globul ocular la cornee. Ca si in cazul cataractei, este, de asemenea, operabila.

  1. Ochii deschisi la culoare au nevoie de mai multa protectie

Desi cu totii avem nevoie de ochelari de soare, mai ales vara, adevarul este ca persoanele cu ochi deschisi la culoare tind sa sufere mai mult de consecintele expunerii. Nu numai pentru ca sunt mai fotofobe (resping lumina), ci pentru ca au mai putina protectie si razele sunt mai daunatoare in cazul lor.

0 Shares
You May Also Like