Moda feminina in perioada medievala

Moda feminina in perioada medievala

0 Shares
0
0
0

Moda feminina in vremurile medievale este importanta nu numai pentru studii academice, ci pentru oricine interesat de istoria modei.

Stilurile treptat s-au schimbat de la inceputul erei pana in ultimii ani, si cuprind intre secolele cinci si secolul al XV-lea. Daca sunteti interesati de modele inedite de rochii puteti intra pe Rochii-perfecte.ro .

Hainele femeilor depindeau strict de statutul lor. Comparand ceea ce oamenii purtau in timpul acestor epoci istorice cu ceea ce purtam astazi, veti observa ca oamenii din Europa medievala purtau o multime de articole de imbracaminte zilnic. De obicei era mult mai complicata tinuta decat o camasa si o fusta. Chiar si purtand o rochie erau necesare mai multe straturi de lenjerie de corp, inclusiv corsete stranse.

Pentru a obtine o imagine clara a modelor femeilor din perioada medievala, este important sa se faca distinctia intre diferitele grupuri.

Femeile bogate si nobilii purtau tunici sau rochii fara maneci care ajungeau pana la podea, la fel ca rochiile taranesti, insa alegerea materiala era foarte diferita. Bogatii preferau tesaturi mai colorate, luxoase si broderii bogate.

In general, blanurile erau purtate pe interiorul hainei pentru a mentine caldura, dar, pe masura ce a trecut timpul, tunderea blanurilor a devenit mai populara.

Odata cu evolutia Evului Mediu, imbracamintea pentru cei bogati a devenit mai elaborata. Doua tunici au fost in mod obisnuit purtate, cu una mai vibrant si mai infrumusetat decat cealalta. Panglicile ornamentale au decorat marginea manecilor, gatul si jumatatea inferioara a rochiei. Talia liniei a devenit mai accentuata, cu piese asemanatoare cu braul numite pannieri, creand o forma mai mare a soldului. O multime de bijuterii si ornamente de argint, aur si perle impodobeau imbracamintea si accesoriile.

Femeile care nu erau bogate sau faceau parte din clasa nobilimii purtau, de asemenea, tunica rochie, sau kirtles. Ale lor au fost facute din lana sau din materiale pentru lenjerie intima. Cele mai multe femei purtau o camasa sub tunica.

Legile somptuare ale timpului au impiedicat pe cei saraci sa se imbrace la moda. Aceste legi au stabilit ca cei saraci nu puteau purta voaluri scumpe, centuri argintii ornamentate sau culori de aur si violet. Incalcarea legii a adus pedepsire severa.

In cele din urma, corsetul de dantela care este atat de des asociat cu rochia medievala a venit la moda.

La fel ca in epoca elizabetana, ceea ce oamenii purtau era determinat de cine erau ei. Acest lucru era valabil atat pentru barbati, cat si pentru femei. Nobilimea avea imbracaminte foarte diferita de tarani si slujitorii, dar un lucru este acelasi peste tot, pentru a raspunde la intrebarea despre ceea ce purtau femeile in vremurile medievale: fara pantaloni!

Femeile si-au acoperit adesea parul fie cu palarii, fie cu voaluri. Femeile casatorite, purtau saluri sau basmale. Parul era fie lasat in despletit, fie impletit si putea fi acoperit si cu un voal lung. Acoperirea capului pentru femei  trecut incet de la voaluri lungi pana la palarii ascutite ajungand la palarii cu boruri rasucite.

Pearson’s Renaissance Shoppe va ofera o mare varietate de costume medievale, renascentiste si cosplay. Preturile variaza de la aproximativ 40 $ pentru o piesa de imbracaminte la peste 600 $ pentru o rochie. Unele echipamente sunt adaptate pentru a se potrivi corpului dvs., deci va trebui sa oferiti masuratori pentru acestea.

 

0 Shares
You May Also Like