Tipuri de gazduire – avantaje si dezavantaje

Tipuri de gazduire – avantaje si dezavantaje

0 Shares
0
0
0

Astazi exista mult mai multe tipuri de gazduire web, fiecare avandavantajele si dezavantajele sale.

Citeste mai multe aici despre cele mai importante tipuri de gazduire sunt: gazduire shared, servere virtuale private, servere dedicate. Acestea au avantaje si totodata dezavantaje importante.

Primul tip de gazduire este cel shared.

Acest tip de gazduire este unul in care toate site-urile clientilor sunt gazduite pe un server fizic si folosesc la comun resursele site-ului. Principalul avantaj al unei gazduirii shared este practic raportul calitate pret, adica pretul relativ mic pe care il plateste un proprietar de site raportat la serviciile pe care le primeste. Marele dezavantaj al acestei gazduiri shared este dat de standardizarile si mai ales de limitarile impuse conturilor de gazduire.

Acest tip de gazduire shared este cea mai populara, pentru ca e ieftina si pentru ca limitarile respective sunt setate ca sa fie in regula pentru majoritatea site-urilor. Al doilea tip de gazduire este cel de tip VPS care reprezinta o solutie de gazduire unde pe un server fizic se creeaza mai multe servere virtuale si fiecare cont de gazduire este pus pe un astfel de server de tip virtual. Care este marele avantaj al VPS-ului?

La VPS-uri, limitarile impuse conturilor sunt mai relaxatesi se pot modifica dupa cum doreste clientul. Acesta este practic principalul avantaj al uni VPs fata de o solutie shared, posibilitatea de personalizare a anumitor setari. Costurile mai ridicate reprezinta marele dezavantaj.

Costurile se aduna si e foarte posibil sa se ajunga in cazul in care o gazduire de tip shared sa fie mai avantajoasa din punct de vedere al costurilor dar si al performantelor. Acesta este un raport cost/beneficiu care trebuie bineinteles calculat cu atentie, inainte de a alege un VPS.

In cazul serverelor dedicate, tot serverul fizic este inchiriat unui singur client. Este solutia de gazduire care presupune cele mai mari costuri, dar are avantajul unei performante mult mai ridicate. Practic se poate personaliza orice setare a serviciilor instalate pe server pentru a acomoda necesitatile site-ului.

Acestea sunt pe scurt informatiile de baza despre tipurile de gazduire pe care ar trebui sa le cunoasca oricine doreste sa aleaga o solutie de gazduire. Deci ce tip de gazduire trebuie aleasa?

In general, gazduirea de tip shared este suficienta pentru majoritatea site-urilor care nu au o marime si necesitati foarte mari.

Solutiile shared au evoluat pana la performante destul de surprinzatoare pentru pretul foarte mic platit. Daca aveti un site obisnuit aceasta este solutia foarte avantajoasa. Pentru anumite site-uri cu nevoi speciale este recomandata o solutie de tip gazduire VPS.

Aceasta solutie este extrem de eficienta in cazul unor site-uri mai mari care au nevoie de resurse suplimentare. Pentru nevoi speciale si performanta si mai ridicata se poate alege solutia de tip gazduire pe un server dedicat.  Astfel, alegerea unei solutii de gazduire ar trebui sa vina in urma unei analize cost/beneficiu si a intelegerii nevoilor care sunt specifice site-ului. Asadar trebuie sa fiti informati pentru a face cea mai buna alegere.

0 Shares
You May Also Like