Camasa populara din Tara Oasului si din Moldova Noua

Camasa populara din Tara Oasului si din Moldova Noua

0 Shares
0
0
0

In prezent, foarte multe persoane isi indreapta atentia spre Iiana cu scopul de a-si cumpara o camasa traditionala romaneasca. Acest lucru este cat se poate de firesc in conditiile in cae vedem pe retelele de socializare poze ale foarte multor vedete care poarta o asemenea piesa vestimentara.

Cu siguranta insa, in momentul in care isi aleg piesele vestimentare traditionale romanesti, oamenii ar trebui sa cunoasca anumite detalii despre acestea, asa ca vom discuta in continuare despre doua tipuri de camasi traditionale romanesti, si anume despre camasa din Tara Oasului in primul rand, dar si despre camasa traditionala barbateasca din Moldova de Nord.

Portul popular din Tara Oasului

Barbatii care locuiesc in Tara Oasului poarta camasi scurte pana deasupra abdomenului, care sunt prevazute cu maneci foarte largi, si care de-asemenea sunt prevazute cu cusaturi la umeri, la guler, la poalele camasii si nu in ultimul rand la marginea manecilor.

Cusaturile camasilor traditionale barbatesti din aceasta regiune a tarii sunt aceleasi ca si cele ale camasilor traditionale purtate de catre femeile din regiune. De-asemenea, precizam faptul ca identice mai sunt atat motivele cat si gama cromatica.

Camasa barbateasca purtata in aceasta regiune a tarii tinde sa se lungeasca odata cu trecerea timpului, fara insa sa depaseasca talia, in timp ce manecile se ingusteaza si uneori sunt cu mansete.

Materia prima cea mai des folosita pentru procesul de confectionarea a unei asemenea piese de vestimentatie este canepa, in timp ce lana nu era utilizata in conditiile in care in regiunea respectiva nu se practica pastoritul. Dupa primul razboi mondial, precizam faptul ca a aparut camasa cu pomnisori, cu mansete, care era inspirata din modelul camasilor orasenesti.

Portul popular din Moldova de Nord

Camasa barbateasca specifica portului popular din Moldova de Nord se imparte in doua mari categorii, astfel ca avem camasa batraneasca, despre care precizam ca este confectionata dintr-o singura bucata de panza, care vine brodata adesea la guler, piepti si maneci. Aceasta este un tip de camasa intalnita in toate regiunile tarii.

Al doilea tip de camasa specifica portului popular din zona Moldova Noua este reprezentat de camasa cu fusta, care este de origine ilirica, si care se aseamana foarte mult cu camasa traditionala barbateasca din Muscel.

Asadar, in mare parte acestea sunt cam cele mai importante detalii pe care ar trebui domnii sa le cunoasca in momentul in care au intentia de a-si alege o camasa traditionala barbateasca de la Iiana.

Precizam faptul ca o asemenea piesa de vestimentatie poarte fi purtata de catre barbati chiar si in viata de zi cu zi, pentru ca se incadreaza perfect in foarte multe tinute.

Exista insa si barbati care isi aleg de la Iiana o asemenea camasa traditionala, pe care sa o poarte in zilele de sarbatoare. Acei domni care petrec mult timp pe retelele de socializare, in mod evident nu vor rata ocazia de a se fotografia si de a posta poza pe Facebook, pentru a se mandri cu camasa traditionala pe care o poarta.

0 Shares
You May Also Like