In primul rand, inainte de a discuta despre panouri solare, trebuie sa stim exact ce sunt aceste panouri, si cum functioneaza acestea.
Panourile solare sunt acele grupuri de celule solare care functioneaza impreuna avand ca scop convertirea energiei solare in energie termica, iar aici discutam despre panourile solare termice.
Panourile solare pot actiona si cu scopul de a transforma energia solara in energie electrica, iar aici vorbim despre panourile fotovoltaice.
Ei bine, indifferent de faptul ca discutam despre panouri fotovoltaice, sau ca discutam despre panouri solare termice, acestea sunt foarte fiabile, si reprezinta un instrument foarte important pentru folosirea unei resurse a naturii, la care din fericire avem in mod gratuit acces.
Trecand peste multimea de detalii care insoteste fiecare tip de panou solar, si totodata trecand si peste marile performante pe care panourile solare le au, mai trebuie amintit neaparat faptul ca acestea folosite la scara larga, au o foarte mare contributie in ceea ce priveste purificarea mediului inconjurator.
Tinand cont de faptul ca nu avem acces in mod gratuit la toate resursele naturale ale planetei, atunci va trebui sa exploram foarte bine energia solara, pentru ca aceasta va fi tot timpul gratuita, si va exista tot timpul, indiferent de circumstante.
Acest lucru a fost inteles de catre o multime de companii, care au optat pentru panourile solare, considerandu-le o alternative perfecta pentru producerea energiei electrice, iar astfel vor avea si costurile utilitatilor reduse.
Un alt beneficiu foarte mare pe care il au panourile solare, este acela ca ele pot sa functioneze tot timpul fara a afecta mediul inconjurator in vreun fel negativ. Aceste panouri nici nu emana gaze, si nici nu polueaza aerul.
Panourile solare termice, au rolul de a transforma energia solara (si anume caldura), in energie termica, iar aceasta energie se va transfera prin intermediul unei instalatii special, in sistemul de incalzire al locuintei.
Practic, putem spune ca rolul unui panou solar termic este acela de a prelua caldura soarelui, si de a o multiplica, si de a o conduce catre boiler, acolo unde va incalzi apa menajera. Deasemenea aceasta caldura poate fi condusa sis pre sistemul de incalzire al locuintei, sau chiar spre incalzirea apei din piscina.
Aceste panouri pot sa fie cu tuburi vidate sau plane, iar inauntrul lor se va gasi o instalatie din cupru, care asigura circularea agentului termic, incalzit direct de la soare.
Panourile fotovoltaice au fost special create pentru a transforma energia solara si anume lumina, in energie electrica, aceasta putand fi folosita fie pentru a utiliza aparatele electrice din casa, cat si pentru a fi sursa de energie a centralei electrice.
Este important de retinut faptul ca, desi aceste panouri reprezinta o sursa sigura de energie electrica, nu ar trebui sa ne bazam in totalitate pe ele, pentru ca ele nu sunt capabile sa sigure necesarul de energie electrica al unei locuinte.
Asadar, mai pe scurt, cei care apeleaza la aceste panouri fotovoltaice pentru a obtine energia electrica, nu ar trebui sa se deconecteze de la reteaua de energie electrica.