De ce sunt atat de populare semintele de chia?

De ce sunt atat de populare semintele de chia?

0 Shares
0
0
0

Lucrurile bune vin in pachete mici, iar acest lucru este valabil si in cazul semintelor de chia, care sunt extrem de minuscule, dar totusi sunt incarcate cu nutrienti si minerale. Cunoscute si sub denumirea de salvia hispanica, semintele de chia sunt native din Mexic si apartin familiei de menta.

Se crede ca au fost consumate de unele civilizatii antice, precum mayasii si aztecii. Semintele de chia sunt cultivate in principal pentru uleiul lor, dar treptat si-au facut loc catre lumea culinara datorita proprietatilor lor de care beneficiaza sanatatea.

Sunt cultivate pe scara larga in anumite parti din Mexic, Guatemala, Argentina, Bolivia, Nicaragua, Australia si Ecuador. Avand o forma ovala mica, sunt seminte moi care si multicolore: maro, negru si alb.

Semintele de chia sunt hidrofile, ceea ce inseamna ca pot fi usor amestecate cu apa si pot inmuia de pana la douasprezece ori greutatea lor.

Doar 100 de grame de seminte de chia va pot incarca cu unele dintre cele mai esentiale substante nutritive, inclusiv fier, calciu, tiamina, mangan, magneziu, zinc, fosfor, vitamine B, folat si riboflavina.

Potrivit expertilor medicali, cantitati mici de seminte de chia adaugate in dieta zilnica pot ajuta la intarirea imunitatii, la stimularea metabolismului, si pot elimina de asemenea, unele boli.

Semintele de chia pot fi introduse in dieta sub diferite forme, astfel ca puteti consuma pur si simplu semintele, puteti consuma de-asemenea budica cu seminte de chia, sau puteti face paine sau produse de patiserie acasa, si sa le presarati cu seminte de chia.

Puteti chiar sa cumparati de la supermarket chifle sau paine cu seminte de chia, sau budinca cu seminte de chia de la Ohvaz.

Introducerea semintelor de chia va ofera unele beneficii importante, pe care dupa ce le veti cunoaste, veti intelege cu adevarat de ce sunt atat de populare semintele de chia. Iata asadar cateva exemple de beneficii ale semintelor de chia.

  1. Ajuta digestia

Semintele de chia sunt imbogatite cu fibre. Fiecare 100 de grame va vor oferi aproape 40g de fibre dietetice. Fibra este un agent excelent pentru digestie si ajuta la ameliorarea tulburarilor legate de intestin (cum ar fi constipatia). Fibrele ajuta de asemenea, la ameliorarea inflamatiei intestinului, iritabilitatii, si ajuta la reglarea nivelului de colesterol.

  1. Pierdere in greutate

Credeti sau nu, semintele sunt noile superalimente, deoarece nu numai ca sunt bogate in fibre, dar ofera si energie. Doar o mana de seminte de chia atunci cand sunt amestecate cu nuci si fructe uscate sau incluse in smoothie-uri sau shake-uri va pot ajuta sa va mentineti senzatia de plinatate mai mult timp.

Acestea pot inmuia mult lichid si se pot extinde in stomac, ceea ce ajuta la suprimarea poftei de mancare, la eliminarea senzatiei de foame prematura, iar astfel contribuie la pierderea in greutate.

Fiecare 100 g seminte de chia are aproape 480 de calorii si 30 g de grasimi din care grasimile polinesaturate (grasimi bune / esentiale, inclusiv omega 3 si 6) constituie pana la 23 g.

  1. Doza Omega 3

Omega 3 este extrem de importanta pentru functionarea corpului nostru. Semintele de chia sunt una dintre cele mai mari surse de acid omega pe baza de plante, cunoscut si sub numele de Alpha Linolenic Acid (AHA). Acestea sunt o parte din grasimile polinesaturate care sunt „ grasimile bune” si extrem de esentiale pentru functionarea nervoasa a corpului nostru.

  1. Minerale esentiale si antioxidanti

Semintele de chia sunt incarcate cu nutrienti esentiali si sunt potrivite pentru a oferi alimentatiei dvs. zilnice un impuls de putere. Sunt pline de antioxidanti care sunt legati de actiunea impotriva inflamatiei, cresterea celulelor canceroase, imbatranirea si declinul cognitiv legat de varsta.

Doar cateva linguri de seminte de chia pot face 30% din necesarul dvs. zilnic de mangan si 18% din necesarul dvs. zilnic de calciu.

  1. Mentin zaharul din sange si colesterolul

Semintele de chia sunt bune pentru sanatatea digestiva si metabolica. Unele dintre cele mai recente studii au legat consumul de seminte de chia, de nivelul sanatos de zahar din sange, HDL (colesterolul bun), colesterolul, precum si nivelurile reduse de trigliceride (grasimi din sange) si LDL (colesterolul rau).

Acestea pot fi consumate in siguranta de diabetici si pot ajuta si la mentinerea inimii si oaselor sanatoase. Pentru toti cei care sunt alergici la gluten, exista cateva vesti bune legate de semintele de chia, care sunt absolut fara gluten!

Luand in considerare aceste aspecte, indiferent ca le consumati goale, incluse in budinca cu seminte de chia sau chiar presarate pe paine si chifle, semintele de chia nu ar trebui sa lipseasca din dieta dvs.

0 Shares
You May Also Like