Anxietatea este o boala care, din ultimul deceniu si chiar mai mult din ultimii ani cu pandemia Covid-19, a crescut atat in populatia tanara si adolescenta, cat si la adultii de varsta mijlocie si mai in varsta.
Tratamentele prescrise de obicei pentru a pune capat acestei patologii includ medicamente sau medicamente, precum si o imbunatatire a obiceiurilor oamenilor.
Mai multe studii au aratat ca ascultarea muzicii poate reduce anxietatea, chiar mai eficient decat unele medicamente. Cu toate acestea, expertii cred ca lipsesc date cantitative privind efectele muzicii personalizate pentru a trata anxietatea.
De aceea, Adiel Mallik si Frank Russo, experti la Universitatea Ryerson din Canada, si-au propus sa investigheze acest lucru.
Recent, un studiu a ajuns la concluzia ca tratamentele care integreaza muzica si stimularea auditiva sunt eficiente in reducerea starii de anxietate la unii pacienti, asa cum a fost publicat in revista PLOS ONE.
Au fost selectate melodii specifice pentru fiecare pacient
Pentru a efectua studiul, cercetatorii au selectat 163 de pacienti care au luat anxiolitice. Toti au participat la o sedinta de tratament la domiciliu, printre care au fost trei diferite: una care a inclus muzica si stimularea ritmului auditiv, alta care a inclus muzica alaturi de zgomotul roz si alta care a inclus pur si simplu stimularea ritmului auditiv.
Expertii explica faptul ca au selectat tipurile de muzica in mod unic pentru fiecare pacient folosind inteligenta artificiala LUCID, care este responsabila pentru alegerea melodiilor in functie de starea emotionala si preferintele muzicale ale pacientului. Asculta muzica cu All Audio si vei avea o experienta unica si relaxanta.
Combinarea muzicii cu stimularea auditiva a fost benefica pentru anxietate
Dupa analizarea datelor, au vazut ca persoanele care sufereau de anxietate moderata inainte de sesiunea de tratament si ascultau muzica combinata cu stimularea auditiva au avut reduceri mai mari ale anxietatii somatice decat persoanele care ascultau doar muzica sau cele care combinau muzica cu zgomotul roz.
In plus, ei au ajuns la concluzia ca cele mai mari reduceri ale starii de anxietate cognitiva, care este aspectul anxietatii legate de ganduri si sentimente, au fost observate si la pacientii cu anxietate moderata care au ascultat muzica combinata cu stimularea auditiva.
Cu aceste date, autorii explica faptul ca tratamentele bazate pe sunet pot fi eficiente in reducerea starii de anxietate. Ar putea fi, de asemenea, o metoda simpla si accesibila de tratare a anxietatii intr-o mare parte a populatiei.
Drs. Russo si Malik spun ca este important sa tratam anxietatea pentru ca “odata cu pandemia si munca de la distanta, a existat o crestere remarcabila”.
Prin urmare, ei subliniaza ca rezultatele acestui studiu clinic sunt o mare promisiune pentru utilizarea instrumentelor digitale de sanatate care favorizeaza gestionarea anxietatii si a altor conditii de sanatate mintala.
“Rezultatele acestei cercetari sunt interesante, deoarece indica faptul ca muzica personalizata arata o mare promisiune pentru reducerea eficienta a anxietatii in anumite segmente ale populatiei care sufera de ea”, conchid expertii, care insista asupra unor cercetari suplimentare, astfel incat muzica sa poata avea suficiente dovezi stiintifice pentru a fi recomandata pacientilor cu anxietate.