Atunci cand consideri ca a venit momentul sa faci anumite modificari in interiorul locuintei tale, ar trebui sa te gandesti sa aplici pe peretele fiecarei camere cate un tapet de lux, iar astfel, peretele respectiv va iesi in evidenta. Pe langa perete, vor mai putea fi scoase in evidenta si alte elemente decorative, datorita tapetului bine ales.
Si daca tot am adus in discutie tepetele, trebuie mentionat faptul ca acestea reprezinta un element ideal pentru decoratiunile interioare, care a aparut inca din Antichitate, iar cel mai bun exemplu in acest caz ar fi tesaturile vechi chinezesti, care au aparut in timpul dinastiei Tang.
Un alt exemplu bun care confirma aparitia tapetelor inca din acea perioada, il reprezinta vechile tesaturi egiptene, din perioada copta.
In Europa, pentru prima data, tapetele au aparut in Germania, in secolul al XII-lea, si au purtat denumirea de “halberstadt”.
Ei bine, odata cu trecerea timpului, acest tip de mestesug a inceput sa se extinda din ce in ce mai mult, ajungand sa fie prezent chiar si in atelierele din Arras, Bruxelles, Lille, Valenciennes, iar mai apoi, in secolele XV- XVI, tapetele au aparut in mai multe zone din Franta, precum Fointainebleau, Aubusson, Beauvais si Gobelin, iar aceste zone au devenit cunoscute datorita tapetelor realizate.
Referitor la manufactura din Gobelin, trebuie precizat faptul ca a fost create de catre Ludivic ak XVI-lea, si a dat chiar si numele unui tapet, iar motivul a fost tehnica utilizata in acele ateliere.
Aceasta a fost insa si perioada in care tapetele s-au laicizat, pentru ca pe suprafata acestora erau imprimate tot felul de scene religioase, sau imagini pastorale. Alte tapete aveau imprimate pe suprafata lor, scene din viata regilor.
Trebuie iarasi amintit faptul ca intre timp, in secolul al XIX-lea, acest mestesug a inceput sa isi piarda incetul cu incetul din popularitate, insa din fericire, doar un secol mai tarziu, in secolul XX, tendintele decorative au inceput sa aduca in prim plan tapetul.
Daca stam sa discutam despre istoria artei contemporante, trebuie sa precizam faptul ca asupra tapetului si-au lasat amprenta o multimer de artisti, printre care : Hirozo Murato, Ferdinand Leger, Jean Lucrat, Jean Picart le Doux, Gromaire, Kryscyne Sadovska, Marc Saint Saens sau Jaques Lagrange.
Ei bine, daca stam sa discutam despre tapetele din zilele noastre, cu siguranta acestea sunt mult mai aspectuoase decat tapetele care au aparut in periodele amintite anterior in articol.
In trecut, crearea tapetelor era un mestesug, insa acum, crearea acestor tapete a ajuns o tehnologie, au aparut tot felul de masinarii care creaza astfel de accesorii pentru pereti, iar rezultatul este pur si simplu uimitor.
Daca in trecut tapetele erau realizate doar dintr-un singur material, acum ele pot sa fie realizate chiar si din hartie, din pvc, din sticla, din panza sau din tot felul de alte fibre.
Asadar, tinand cont de istoria tapetului, cu siguranta se merita sa iti decorezi casa cu un astfel de accesoriu pentru perete, si vei putea sa gasesti si tapete care sa se incadreze in stilul clasic, dar si tapete care fac parte din stilul modern.