Materialele plastice sunt peste tot, si fac parte din viata fiecarei persoane in zilele noastre. Incepand de la confectionarea tacamurilor, a sticlelor de apa sau alte tipuri de bautura, la ambalaje alimentare si alte cele, plasticul face parte din ciata noastra de zi cu zi.
Materialele plastice se folosesc atat de des datorita faptului ca sunt deosebit de versatile, sunt usor de modelat, sunt rezistente, iar munca folosind materiale plastice este una cat se poate de usoara.
Uilizarea materialelor plastice insa, cu siguranta nu aduce doar beneficii in viata noastra, ci dimpotriva, aduce mai mule probleme. Materialele plastice au un impact negativ asupra mediului inconjurator, iar aici amintim chiar si depozitele de deseuri si poluarea produsa de plastic.
O problema majora a plasticului este ca, de cele mai multe ori, este nevoie de o perioada extrem de lunga pentru ca acesta sa se descompuna odata ce ambalajele din plastic sau alte produse din materiale plastice sunt aruncate, ceea ce duce la probleme masive cu deseurile; si prezinta un pericol pentru viata salbatica.
Dat fiind faptul ca materialele plastice contribuie atat de mult la poluarea mediului inconjurator, cu siguranta trebuia sa se gaseasca o solutie cel putin, pentru remedierea acestei probleme, la nivel mondial.
Uite asa au aparut materialele plastice biodegradabile, pe care le putem intalni sub diferite forme, cum ar fi ambalaje ale produselor, pungi biodegradabile sau vesela biodegradabila de la Neopack de exemplu.
Materialele plastice biodegradabile utilizeaza materiale alternative sau reactii enzimatice sau chimice specializate pentru a descompune rapid materialul odata expus la elemente. Aceasta tehnologie ofera o serie de avantaje fata de materialele plastice traditionale, iar in randurile care urmeaza, veti putea descoperi cateva dintre acestea.
Continuati sa cititi, pentru ca data viitoare cand veti merge intr-un supermarket, sa stiti cat de important este sa utilizati pungile biodegradabile, pe care le gasiti expuse la raioanele de fructe si legume, sau produse vrac.
Reducerea deseurilor
Plasticul reprezinta aproximativ 13 la suta din fluxul de deseuri, reprezentand 32 de milioane de tone de deseuri. In timp ce aproximativ 9 la suta din materialul plastic se inscrie in programe de reciclare, restul intra in depozitele de deseuri, unde ocupa spatiu timp de sute de ani sau mai mult.
Pe de alta parte, materialele plastice biodegradabile se pot descompune pe parcursul mai multor luni, in functie de materialele implicate si de conditiile de eliminare a acestora. Cu toate ca nu orice forma de plastic biodegradabil, care se lasa depozitat in depozitele de deseuri, se va descompune complet, orice reducere a spatiului necesar pentru eliminarea acestui material va usura presiunile asupra fluxului de deseuri.
Reducerea sursei
De asemenea, materialele plastice biodegradabile ajuta la conservarea aprovizionarii cu petrol. Plasticul traditional provine de la incalzirea si tratarea moleculelor de ulei pana se transforma in polimeri. Bioplasticele provin din surse naturale, inclusiv culturi precum porumbul si iarba de schimb.
In timp ce, in unele cazuri, materialul bioplastic se amesteca cu plasticul traditional pentru a oferi mai multa rezistenta produselor, orice procent provenit dintr-o sursa regenerabila economiseste petrolul. Pe masura ce aceste tehnologii se maturizeaza, acestea ofera capacitatea de a produce ambalaje si articole din plastic chiar si dupa epuizarea uleiului din lume.
Economii de energie
De asemenea, materialele plastice biodegradabile pot reprezenta o economie semnificativa de energie. De exemplu, polimerul plastic pe baza de porumb PLA foloseste cu 65% mai putina energie decat crearea unui polimer similar din petrolul brut. In plus, genereaza cu 68% mai putine gaze cu efect de sera in timpul fabricarii sale, ceea ce reprezinta un beneficiu semnificativ pentru mediu.
Bacterii cu mancare plastica
In timp ce noile materiale plastice biodegradabile ofera o oarecare speranta in ceea ce priveste economiile de energie si reducerea gunoiului, acestea nu fac prea mult pentru a rezolva problema volumelor uriase de gunoi de plastic care exista deja in depozitele de deseuri.
Cu toate acestea, bacteriile specializate pot detine cheia reducerii depozitelor de plastic deja existente. Cateva tipuri diferite de bacterii au evoluat capacitatea de a consuma hidrocarburi, oferindu-le capacitatea de a „manca” plastic si de a grabi descompunerea acestuia.
In unele cazuri, microbii au dezvoltat aceasta abilitate din cauza lipsei altor optiuni de nutrienti, iar in alte cazuri, oamenii de stiinta au reusit sa induca capacitatea in organismele microscopice. Studiile ulterioare vor asigura ca bacteriile si produsele secundare produse sunt netoxice, dar acest lucru ar putea reprezenta o posibila solutie a problemelor de deseuri solide din lume.
Acestea fiind spuse, materialele plastice prezente in viata oamenilor, sunt foarte daunatoare mediului inconjurator. Din fericire insa, ambalajele din materiale plastice, au fost inlocuite de la data de 1 ianuarie 2019 in Romania, cu ambalajele biodegradabile.
Acest lucru este benefic, dat fiind faptul ca in tara noastra, supermarketurile mai au voie sa foloseasca doar ambalaje biodegradabile, pentru ca astfel, noi consumatorii, vom polua mai putin mediul inconjurator.