Care sunt cauzele cariilor şi cum să le evităm

0 Shares
0
0
0

Cariile dentare sunt leziuni permanente ale suprafețelor dure ale dinților, care se dezvoltă în timp în mici deschideri sau cavităţi. Cauza principală a cariilor este consumul constant de gustări sub formă de alimente și băuturi dulci și curățarea dinților insuficient de bine.

Atunci când sunt lăsate netratate, cariile devin din ce în ce mai mari și mai adânci, afectând straturile mai profunde ale dinților. Acest lucru poate duce la dureri severe de dinți, infecții și chiar la pierderea dinților.

Formarea cariilor nu este un proces care se întâmplă peste noapte. Cariile se formează într-o perioadă de timp mai mare din cauza obiceiurilor alimentare proaste și a lipsei de curățare eficientă.

Cum să eviți cariile dentare

De fapt, este destul de simplu. Dacă ții pasul cu periajul dinților de două ori pe zi și folosești aţa dentară zilnic, în acelaşi timp limitând consumul de alimente și băuturi dulci care vor eroda smalțul dinților, vei putea ține la distanță cariile.

Foloseşte pastă de dinți cu fluor

Curăţă dinții cel puțin de două ori pe zi, timp de două minute de fiecare dată, în mod ideal după fiecare masă. Asigură-te că utilizezi pastă de dinți care conţine fluor. De asemenea, ar trebui să foloseşti zilnic aţa dentară sau un produs de curățare interdentară. Acest lucru va ajuta la curățarea spaţiilor dintre dinți, unde alimentele pot rămâne și pot cauza probleme.

Foloseşte apă de gură

Clătirea gurii cu o apă de gură care conține și fluor este o măsură preventivă, mai ales dacă ai un risc mare de a dezvolta carii. Apa de gură nu înlocuiește periajul sau folosirea aței dentare. Clătirea, periajul și folosirea aței dentare te vor ajuta să te protejezi de carii sau boli ale gingiilor.

Limitează consumul anumitor alimente

Principalul vinovat al formării cariilor dentare este zaharul! Alimentele cu zahăr, sucurile și dulciurile erodează smalțul dinților și provoacă carii. O mulțime de alimente au un conținut extrem de ridicat de zahăr, cum ar fi unele batoane de cereale, sucuri de fructe etc. Băuturile răcoritoare fără zahăr pot avea zero zahăr în ele, dar conțin mulți îndulcitori artificiali care sunt adesea acizi, ceea ce este și mai rău pentru dinții noştri. Limitează sau evită toate aceste tipuri de produse atunci când este posibil.

Menţine-te hidratat

Hidratarea continuă te va ajuta să cureţi orice reziduu alimentar care ar putea rămâne în gură. Ajută la spălarea oricăror bacterii care persistă în gură după ce ai mâncat. Menținerea hidratării este esențială atât pentru sănătatea generală, cât și pentru sănătatea orală. Apa de băut previne, de asemenea, uscarea gurii, care, la rândul său, ține la distanță cariile dentare.

O concepție greșită comună este că apa de la robinet este dăunătoare. În realitate, cele mai multe surse publice de apă au adăugat fluor, care ajută semnificativ la reducerea cariilor dentare. Dacă bei doar apă îmbuteliată care nu conține fluor, vei pierde beneficiile acesteia.

Vizitează regulat medicul dentist

Vizitează medicul dentist de două ori pe an sau chiar mai des. Fă-ţi chiar azi programare pentru o consultaţie generală la cabinet stomatologic Dent Plus. Stomatologul îţi va putea curăța corect dinții și va putea identifica orice carii pe care nu le poţi depista singur. De asemenea, dentistul îţi poate recomanda un supliment de fluor, care îţi întărește și mai mult dinții.

0 Shares
You May Also Like