Ce beneficii pentru sanatate are spanacul?

Ce beneficii pentru sanatate are spanacul?

0 Shares
0
0
0

Spanacul este o leguma cu frunze verzi, a carei origini se afla in Persia. Aceasta leguma este inrudita cu sfecla si quinoa, si face parte in familia Amarantaceea.

Odata cu trecerea timpului s-au efectuat mai multe cercetari cu privire la spanac, iar astfel s-a ajuns la concluzia ca 100 de grame de spanac contine: 91% apa, 2.9 grame de proteine, 23 de calorii, 2.2 grame de fibre, 3.6 grame de carbohidrati, 0.4 grame de zahar si 0.4 grame de grasimi.

Se spune ca includerea spanacului in dieta zilnica, ofera o multime de beneficii pentru sanatate, iar in continuare veti putea descoperi cateva dintre acestea. Cititi pana la final pentru a afla de ce este important sa consumati cat mai des aceasta leguma.

Protejeaza pielea

S-a demonstrat ca diferiti fitonutrienti si pigmenti protejeaza pielea de razele daunatoare ale soarelui, inclusiv de razele UV. Acestia nu numai ca protejeaza, ci si repara intr-o oarecare masura genele deteriorate, prevenind astfel cancerul de piele pe termen lung.

Efect anticancer

Spanacul este format din diversi constituenti importanti care s-au dovedit a fi promitatori in prevenirea diferitelor tipuri de cancer. Acestea includ cancerul vezicii urinare, prostatei, ficatului si plamanilor. Diferenti constituenti din spanac precum folatul, tocoferolul si clorofilina actioneaza prin mecanisme diferite pentru a proteja pacientii care sufera de cancer.

Studii recente au relevat ca este foarte eficient impotriva cancerului de prostata agresiv, iar acest lucru a fost legat de xantofilele epoxidice, care sunt carotenoide unice, alaturi de neoxantina si violaxantina, care reduc direct activitatea tumorii si raspandirea cancerului in intregul corp.

Reduce inflamatia

Exista multi compusi antiinflamatori gasiti la spanac; mai mult de o duzina, de fapt. Acestia sunt clasificati in categoria glucuronidelor de metilenedioxi flavonoide, iar spanacul este una dintre cele mai puternice legume atunci cand vine vorba de reducerea inflamatiei in intregul corp.

Acest lucru inseamna nu numai protejarea inimii, dar si reducerea inflamatiei si a durerii asociate cu afectiuni precum artrita si guta, care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume.

Ajuta la dezvoltarea fetala

Spanacul este bogat in folat si este sugerat femeilor insarcinate. Un fat in crestere are nevoie de cantitati mari de folat pentru dezvoltarea corecta a sistemului nervos. Pot aparea defecte precum palatul fend sau spina bifida din cauza unei deficiente de folat.

Nivelurile ridicate de vitamina A din ea sunt sfatuite sa fie consumate in cantitati zilnice recomandate de catre mama. Vitamina A este necesara pentru dezvoltarea corespunzatoare a plamanului fatului si poate fi transferata in timpul alaptarii, de aceea se recomanda continuarea consumului de spanac si dupa nastere.

Previne ateroscleroza

Ateroscleroza este cauzata de intarirea arterelor. S-a dovedit ca un pigment numit luteina care se gaseste la spanac reduce reducerea  aparitiei aterosclerozei, atacurilor de cord si a loviturilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca proteinele spanacului tind sa reduca colesterolul si alte depozite de grasimi in vasele de sange.

Ajuta sistemul de digestie

Potrivit unei lucrari intitulate „Activitatea antiulcera a extractului apos de spinacia Oleracia la sobolani”, publicata in Jurnalul International de Cercetare in Farmacie si Chimie, spanacul are capacitatea de a proteja membrana mucoasa a stomacului, scazand astfel aparitia ulcerelor gastrice.

Mai mult, glicoglicerolipidele gasite in spanac pot stimula rezistenta mucoasei tractului digestiv, prevenind astfel orice inflamatie nedorita in acea parte a corpului.

Ajuta la mineralizarea oaselor

Spanacul este o buna sursa de vitamina K, care functioneaza in retinerea calciului in matricea osoasa, ducand astfel la mineralizarea oaselor. In afara de aceasta, alte minerale precum manganul, cuprul, magneziul, zincul si fosforul ajuta de asemenea, la construirea oaselor puternice.

La randul sau, acest lucru poate ajuta la prevenirea unui individ de a dezvolta osteoporoza. Aceste minerale sunt esentiale si pentru mentinerea dintilor si a unghiilor sanatoase.

Spanacul are asadar multe beneficii pentru sanatate, iar acestea sunt doar cateva, insa pe https://vegis.ro/blog/spanac-valori-nutritionale-si-beneficii/, puteti descoperi multe alte beneficii ale acestei legume.

0 Shares
You May Also Like