Ecografia renala si a tractului urinar este un studiu care utilizeaza ultrasunete pentru a evalua rinichii si vezica urinara.
Ultrasunetele sunt unde sonore care sunt nedetectabile pentru urechea umana si care, atunci cand intalnesc diferitele organe (in acest caz rinichii si vezica urinara), genereaza “ecouri”; aceste ecouri sunt interpretate de echipamentul care genereaza imagini video sau fotografii pe care medicul sa le interpreteze dinamic.
Cum se face o ecografie renala?
O ecografie doppler renala pentru observarea arterelor renale este foarte utila si te va ajuta sa determini rapid daca sunt probleme.
Este foarte simplu: ar trebui sa beti doar un litru de apa, cu o ora inainte de studiu, astfel incat vezica urinara sa fie distantata corespunzator si sa reuseasca sa arate mai bine. Uneori, in functie de cererea medicului solicitant, vi se va cere sa va goliti vezica urinara si studiul va fi finalizat.
Nu trebuie sa aveti nici o dieta speciala sau post pentru acest studiu, cu exceptia acelor pacienti cu antecedente de constipatie excesiva in care va fi indicata dieta anterioara si postul de cel putin 6 ore (rareori).
Cum se face o ecografie renala?
Este nedureroasa, nu este necesara anestezie, iar intregul studiu se face in aproximativ cincisprezece minute. La sosire, vei fi invitat sa va descoperiti abdomenul.
Va veti culca pe o masa si vi se va aplica un gel pe piele, care este complet inofensiv. Se examineaza forma, dimensiunea si localizarea rinichilor si, de asemenea, a vezicii urinare. Cu o ecografie renala, chisturile, tumori benigne si maligne, pietre la rinichi sau in tractul urinar, pot fi detectate malformatii, obstructii, procese inflamatorii sau infectioase, printre alte diagnostice.
De multe ori datele obtinute in studiu ne permit sa determinam cauzele la cei cu boli de rinichi sau insuficienta, precum si sa putem efectua urmarirea si controlul adecvat al acestora.
Uneori, in functie de motivul studiului sau de istoricul clinic, medicul poate suplimenta comanda pentru ecografie renala cu o evaluare a fluxului sanguin in rinichi (color Doppler ultrasunete), sau cu o punctie – biopsie pentru a investiga o mostra de tesut renal.
Ce este ecografia rinichilor. Ecografie urologica
Ecografia renala, numita si sonografie renala sau ecografie a rinichiului. Este un test prin care se obtin imagini ale structurii rinichiului. Acest lucru se face cu un instrument numit aparat cu ultrasunet. Functionarea scanerului cu ultrasunete consta in transformarea in imagini, modificarile produse de ultrasunete la trecerea tesuturilor.
Aceste imagini sunt afisate pe un ecran. De asemenea, pot fi stocate si tiparite pe hartie sau pe un suport digital. Ecografia va permite, de asemenea, sa masurati mai multe lucruri cum ar fi:
- Daca exista leziuni si dimensiunea acestora.
- Cresterea rinichilor.
- Daca continutul sau este lichid sau solid. Foarte important pentru a diferentia chisturile de tumori
- Vascularizarea sa.
- Prezenta calculilor si impactul acestora asupra traseului urinar
- Cicatrici de la infectii.
- Dilatarea tractului urinar.
- Absenta unui rinichi.
- Evolutia rinichiului transplantat
Un rinichi normal trebuie sa aiba o lungime cuprinsa intre 10 si 12 cm. In conditii normale, partea stanga este putin mai mare, la 1,5 cm distanta.
Uneori, cand lipseste un rinichi, cel care ramane este mult mai mare decat in mod normal. Aceasta situatie este cunoscuta sub numele de hipertrofie compensatorie renala.