In limbajul obisnuit, atunci cand vorbim despre „reumatism”, ne referim la aparitia unor afectiuni localizate si dureri la nivelul oaselor, muschilor si articulatiilor.
Indiferent de varsta, nu trebuie subestimata nicio durere care afecteaza sistemul musculo-scheletic, cu o tendinta cronica si care nu se poate referi la anumite cauze, ci, dimpotriva, prezenta sa ar trebui sa duca la examinari clinice si la o vizita de specialitate la reumatolog mai ales daca rigiditatea articulatiilor, umflarea si limitarea miscarii sunt, de asemenea, prezente.
In acest fel poti incerca sa eviti ca, in absenta unui tratament tintit, procesul degenerativ sa evolueze, provocand daune considerabile intregului organism.
Tratamentul reumatismului
Tratamentul bolilor reumatice depinde de tulburarea specifica prezenta si de nivelul de severitate al acesteia si trebuie intotdeauna stabilit de un specialist in reumatologie dupa un examen medical amanuntit.
In general, pentru toate formele inflamatorii, indiferent daca acestea au o baza autoimuna sau nu, primul obiectiv al tratamentului este reducerea simptomelor, adica inflamatie, durere, arsura, umflare, roseata, rigiditate si limitare functionala, pe langa degenerarea lor structurala consecventa.
Atata timp cat boala reumatica este usoara pana la moderata, acest lucru se poate realiza prin administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pe cale orala sau remedii aplicate local, daca simptomele sunt limitate la o anumita zona a corpului, cum ar fi in caz de dureri de genunchi, dureri de gat sau dureri de spate datorate artrozei.
Pentru tratamentul local, putem folosi geluri, pe baza de diclofenac, care trebuie aplicate de 3-4 ori pe zi pe zona dureroasa sau alte creme pe baza de plante. Acestea sunt disponibile la magazine precum esteto.ro.
Iti recomandam, de exemplu, un gel Antireumatic Puterea Calului cu Ardei Iute este recomandat pentru a fi folosit pentru calmarea durerilor de spate, muschilor si picioarelor, ajutand la reducerea durerilor si febrei musculare. Acest remediu este indicat si pentru ameliorarea artritei, nevritei, varicelor si la eliminarea umflaturilor.
Datorita extractului de ardei iute, gelul poate fi utilizat inaintea activitatilor sportive, acesta avand rol de incalzire a muschilor si de stimulare a circulatiei sangelui oferind un efect placut de incalzire la nivelul pielii. Se maseaza zonele afectate si se repeta acest proces de cate ori este nevoie. Produsul poate fi folosit pe orice tip de piele.
Atentie insa: gelul este destinat exclusiv pentru utilizarea externa! Trebuie evitat contactul cu ochii, rani deschise si mucoase. In plus, nu este recomandata utilizarea produsului in timpul sarcinii si alaptarii, pentru sugari si copii mici, sub 10 ani.
Pentru bolile reumatice mai severe si / sau caracterizate prin implicarea organelor interne sau a unei parti mari a corpului, este necesar sa se recurga la o interventie anti-inflamatorie mai decisiva, bazata pe corticosteroizi orali sau medicamente imunosupresoare.
Pentru unele boli reumatice severe care nu sunt controlate prin tratamente conventionale, cum ar fi artrita reumatoida si artrita psoriazica, sunt disponibile diferite medicamente biologice, adica anticorpi monoclonali produsi in laborator capabili sa incetineasca evolutia bolii.
Dieta si suplimentele alimentare specifice, care trebuie indicate de medic, pot juca, de asemenea, un rol in prevenirea exacerbarilor sau in contributia la stoparea evolutiei bolilor reumatice.
In general, o dieta sanatoasa si echilibrata, bazata pe alimente proaspete, in special legume, fructe, cereale integrale, peste, leguminoase, produse lactate cu continut scazut de grasimi si ulei de masline extravirgin, consumate crude sau gatite intr-un mod simplu, are un efect antiinflamator si antioxidant cunoscut care predispune corpul sa raspunda mai bine la terapiile administrate.
Pentru unele boli reumatice, atentia asupra alimentatiei zilnice este si mai importanta, deoarece unele alimente si bauturi cresc mult riscul de exacerbari. Un caz emblematic este guta: cei care sufera de aceasta trebuie sa evite alimentele bogate in substante numite „purine”, care cresc productia de acid uric si depunerea acestuia in lichidul sinovial.
Purinele se gasesc din abundenta in carne si derivate, organe, hamsii, hering, sardine, macrou, midii si alte fructe de mare, vin si bere, precum si intr-o masura mai mica, dar deloc neglijabila, in spanac, conopida, leguminoase, sparanghel si ciuperci.
Atentie deci la alimentatie si incearca, cat inca situatia nu etse foarte grava, sa aplici tratamente locale cu geluri si remedii naturale.