Vaca este unul dintre cele mai blande animale domestice pe care omul, in marinimia lui, a ales sa le pastreze pe langa casa sa.
Vacile sunt crescute insa si datorita avantajelor multiple pe care acestea le ofera, constitutind o adevarata resursa din punct de vedere al carnii si al laptelui. Tocmai pentru aceste lucruri, este foarte importanta grija acordata unor anumite elemente ce tin de cresterea acestor animale, mai ales in cazul in care numarul de capete detinute este unul considerabil.
Se impun imbunatatiri aduse mediului in care vacutele traiesc, mananca sau dorm, astfel ca dezvoltarea lor sa se produca natural, fara a intampina vreo dificultate si fara a exista riscul vreunei imbolnaviri. Din considerente de igiena, de confort uman si chiar si pentru cel al bovinei in sine, au fost introduse pe piata cele mai noi si avantajoase produse, dintre care putem mentiona ca exemple cuseta individuala pentru odihna sau deja cunoscutul aparat de muls vaci.
Un astfel de dispozitiv nu trebuie sa lipseasca din nici o ferma crescatoare de vaci, instructiunile Uniunii Europene fiind cat se poate de clare in acest caz. Un aparat de muls vaci creste foarte mult productivitatea, este mult mai igienic decat mulsul clasic si este foarte confortabil pentru vacuta care nu va mai fi chinuita astfel de mana umana, drept pentru care dotarea fermelor cu astfel de dispozitive este imperios necesara.
Un aspect esential in cazul dezvoltarii vacilor de lapte intr-o ferma il constituie modul in care acestea sunt amplasate. In mod normal, la nivel european s-a stabilit pentru confortul animalului un spatiu individual a cate 6 metri patrati, insa acest lucru poate fi adaptat in functie de tipul de stabulatie pentru care optam, individuala sau colectiva. Fiecare dintre aceste tipuri de stabulatie, prezinta avantaje si dezavantaje, insa ambele concura spre a-i oferi vacutei cel mai sporit grad de confort astfel incat singura ocupatie a acesteia trebuie sa fie alimentatia continua, care sa se reflecte ulterior in productia de lapte.
In cazul stabulatiei individuale, avantajul consta in consumul redus de paie necesar asigurarii locului de odihna. De asemenea, acest tip de spatiu permite curatarea mai eficienta si ajuta la prevenirea aparitiei unor infectii colective, ce ar putea avea consecinte nefaste in cazul productiei de lapte. Intretinerea si curatarea unui astfel de spatiu se poate face in mod mecanizat, ceea ce ar reduce intr-o masura foarte mare costurile, si ar creste productivitatea.
In cazul stabulatiei colective, e de la sine inteles faptul ca toate capetele sunt gazduite sub acelasi acoperis, ceea ce ingreuneaza destul de mult procesul de curatare a grajdului, nemaipunand la socoteala consumul crescut de paie, absolut necesar asigurarii unui spatiu de odihna aferent numarului mare de animale. Indiferent de tipul de stabulatie, trebuie sa ne gandim la faptul ca pentru a putea produce cantitatile normale si asteptate de lapte, o vaca are nevoie de toata libertarea de miscare, de spatiu si mai ales de curatenie.
Pentru a asigura vacilor un mediu curat, este bine de avut in vedere cerinta de eliminare a dejectiilor si a gunoiului de grajd, care se presupune in ultima vreme ca ar trebui sa se execute printr-un procedeu mecanizat. Adapostul animalelor trebuie sa beneficieze de conditii optime si din punct de vedere al temperaturilor si al alimentarii cu energie electrica, trebuie sa fie pozitionat astfel incat sa ii fie asigurata protectia fata de vanturile dominante prezente in zona de relief in care acesta este construit si trebuie sa beneficieze in cat mai mare masura de conditii de iluminat natural.
Adaparea si hranirea animalelor trebuie sa se faca la discretie in mod constant, acestea fiind resurse fara de care vacile nu se pot ridica la nivelurile de productivitate specifice fiecarei rase in parte.
Din exces de zel, sau chiar respectand metodologia europeana, crescatorii de vaci merg mai departe cu asigurarea confortului vacilor. Acestea beneficiaza de muzica de relaxare si de spatii ventilate constant atat in mod natural cat si artificial, si sunt dotate cu sisteme de asigurare a confortului care ne-ar uimi pus si simplu.
Un astfel de dispozitiv este cel care scarpina vaca pe spate si burta, producandu-i si inducandu-i acesteia o stare sporita de confort. O alta tendinta este folosirea sistemelor GPS, care au posibilitatea de a contoriza cate plimbari efectueaza zilnic cele patru copite ale vacutei.
Normele europene se axeaza din ce in ce mai mult pe protejarea animalului fara de stress si pe asigurarea unor conditii de igiena stricta, cu ramificatii in calitatea produselor pentru care animalele sunt destinate. In acest fel, consumatorul poate beneficia de produse optime, nealterate in niciun fel de procesele de crestere a animalelor, indiferent daca vorbim despre animalele crescute pentru carne, sau de cele pentru productia de lapte.
Daca doriti sa optimizati in modurile descrise anterior si ferma dumneavoastra, site-ul www.mulgatoare-vaci.blogspot.com va pune la dispozitie toata gama de produse necesare asigurarii confortului vacutelor.
Aparatele de muls, mulgatorii sau tancurile de racire, precum si multe alte accesorii ce va pot usura munca si pot spori atat confortul dumneavoastra cat si pe cel al animalelor, toate pot fi gasite pe aceasta platforma online la preturi deosebit de accesibile.
Alte stiri actuale :
1. Ciudăţenie. O vacă a fătat un viţel cu două capete
2. Vin banii pentru producătorii de lapte şi carne de vită
3. Cum a cucerit laptele America: “got milk?”
4. DSV Alba informează producătorii de lapte din judeţ despre noile reglementări valabile în UE
5. Cum trebuie îngrijite animalele pe vreme de caniculă: o vacă trebuie să bea minim 38 de litri de apă zilnic