Versiunea curenta a platformei Nokia X, este bazata pe sistemul de operare Android 4.1.2, sistem destul de vechi in momentul de fata. Totusi, se pare ca nu exista probleme cu functionarea sau compatibilitatea in acest sens.Daca vrei reparatii Nokia la cel mai bun pret, intra pe Service-Gsm.ro.
Nokia X este de fapt unul dintre cele 3 device-uri confirmate pe aceasta patforma. Exista cu siguranta un loc pentru toate 3 pe piata in acest moment, dar nu se stie daca cei de la Microsoft vor continua cercetarile si pe ce anume se vor concetra mai mult: pe imbunatatirea Asha sau pe dezvoltarea liniei Windows Phone, dupa ce achizitia Nokia va fi intru totul completa.
Nokia X: hardware-ul.
Nu prea exista nimic care sa ne mire la interiorul Nokia X. Acest device seamana de fapt destul de mult cu recenta serie Asha 5xx. Forma este dreptunghiulara cu unghiuri aproape drepte, de dimensiunile aproximative ale unui iPhone 4.
Culorile disponibile sunt rosu (unul care este foarte stralucitor dupa parerea noastra), alb, negru, albastru, verde si galben. Ne asteptam ca cei de la Nokia sa scoata foarte multe accesorii, compatibile cu acest device.
Carcasa este realizata dintr-un plastic mat, textura asigurand un grip destul de bun, atunci cand il tii in mana. Colturile sunt totusi destul de ascutite si pot deranja la o manipulare indelungata. Panel-ul frontal dispune de un singur buton capacitiv sub ecranul cu dimensiunea reala de 4 inch, acest buton avand 2 roluri: de home button si “back” in acelasi timp.
De asemenea, butonul nu este prevazut cu backlight, deci nu se va aprinde in conditii de luminozitate scazuta, dar daca va obisnuiti cu zona unde este amplasat, aceasta nu va fi o problema. Partea din spate a carcasei este mata si atrage foarte usor praful sau urmele de amprenta.
Recomandam astfel, achizitionarea unui cover protector de calitate, pentru acest telefon. Partea din stanga nu prezinta butoane, cele pentru de volum si butonul de standby fiind pozitionate pe partea din dreapta.
Exista si un jack de 3.5 mm pentru casti in partea de sus, iar in partea de jos avem portul Micro-USB. Pe partea din spate, putem observa lentila camerei (fara flash), un logo Nokia si o mica zona rezervata speaker-ului.
Sub carcasa, se poate observa o baterie de dimensiuni destul de mici, cu capacitatea de 1500 mAh, precum si locuri pentru introducerea a doua carduri de tip micro-SIM, alaturi de unul Micro SD. Layout-ul este unul destul de degajat, tinand cont de faptul ca ne-am fi asteptat la o baterie ceva mai mare.
Totusi, pentru categoria de pret in care se afla acest device, calitatea constructiei este excelenta. Nokia nu a “taiat” nimic la acest model, nici in ceea ce priveste materialele folosite, nici cu procedeele elaborate de constructie. Astfel, Nokia X se simte ca un device mult mai scump, decat vei plati pe el.
Telefonul nu este unul high-end, avand un procesor quad-core Snapdragon S4 tactat la doar 1ghz, cu un gpu destul de slabut (Adreno 203) si doar 512 mb de Ram.
Totusi, trebuie tinut cont de faptul ca acesta nu este un smartphone dedicat pentru gaming sau aplicatii mari consumatoare de resurse.