Semnificatia Craciunului - Ce este Craciunul:

Semnificatia Craciunului – Ce este Craciunul:

0 Shares
0
0
0

Craciunul este o sarbatoare religioasa in care crestinii comemoreaza nasterea lui Isus Hristos. Este sarbatorita pe 25 decembrie a fiecarui an. De fapt, cuvantul Craciun, ca atare, provine din latinescul nativĭtas, nativātis insemnand „nastere”.

Cu toate acestea, acest termen este folosit pentru a se referi la ziua in care este sarbatorita nasterea lui Iisus (Ajunul Craciunului)

Astazi, Craciunul este sarbatorit in multe locuri si in moduri foarte diferite. In general, una dintre caracteristicile actuale ale Craciunului este cresterea consumului, in special a obiectelor folosite ca si cadouri si alimente.

Din punct de vedere crestin, insa, acesta nu este considerat a fi sensul autentic al Craciunului. Semnificatia Craciunului, dimpotriva, raspunde la manifestarea anumitor valori umane care in timpul anului sunt mai mult sau mai putin uitate.

Valori precum solidaritatea, unirea, dragostea, pacea si speranta sunt mai tipice sezonului Craciunului si sunt reprezentate in credintele religioase ale crestinismului.

Originea Craciunului

Craciunul a fost stabilit pe 25 decembrie ca zi de solemnitate de catre Biserica Catolica in anul 350 datorita Papei Iulius.

Cu toate acestea, in Biblie, ziua exacta a nasterii lui Isus nu este mentionata. Prin urmare, celebrarea Craciunului, in principiu, nu a facut parte din traditiile crestine.

Motivul pentru stabilirea zilei de 25 decembrie ca data de celebrare a nasterii lui Iisus Hristos raspunde nevoii Bisericii de a inlocui sarbatoarea Saturnales (sau Saturnalia), traditionala in Roma Antica, care a coincis cu solstitiul de iarna si a fost sarbatorita de asa-numitii pagani, facilitand astfel acceptarea crestinismului.

Simbolurile Craciunului

Brad de Craciun

Bradul de Craciun are o semnificatie crestina, desi utilizarea sa a devenit larg raspandita la oameni de diferite credinte. Bradul de Craciun se refera la bradul Paradisului, pacatul originar si figura lui Isus ca rascumparator al pacatelor, dar si copacul vesnic verde care este un simbol al vietii eterne. In prezent, este mai frecvent intalnit un brad de Craciun artificial.

Ornamentele tipice ale bradului de Craciun sunt

  • Steaua, simbol al calauzirii, cu referire la steaua Betleemului;
  • Globurile, initial mere, cu referire la ispite;
  • Ghirlande, simbol al unitatii si bucuriei;
  • Luminile, initial lumanari, simbolizeaza lumina lui Iisus care lumineaza lumea.

Mos Craciun – simbol al Craciunului

Mos Craciun este numele dat in unele tari personajului cel mai indragit, Sfantul Nicolae. Este un personaj imbracat intr-un costum rosu, curea si cizme negre, care este responsabil pentru realizarea si livrarea jucariilor dorite de copii in noaptea de 24 spre 25 decembrie. Este de departe cel mai asteptat personaj de catre cei mici.

Iesle

Ieslea, cunoscuta si sub numele de scena Nasterii Domnului sau scena Nasterii Domnului, este un simbol important al Craciunului, deoarece reprezinta sosirea lui Iisus pe lume.

In interiorul ieslei, sunt figurile esentiale sunt Fecioara Maria, Sfantul Iosif si Pruncul Iisus, alaturi de catar si bou. Alte figuri ale ieslei sunt cei trei magi (Melchior, Gaspar, Baltazar) si pastorii.

Coroana de Craciun

Cununa de Craciun, numita si cununa de Advent, este folosita pentru a reprezenta perioada de Advent de patru saptamani care precede sosirea Craciunului.

0 Shares
You May Also Like