O statie dedurizare este dispozitivul indicat pentru gospodarii in ceea ce priveste reducerea concentratiei de calcar si a altor impuritati nocive pentru buna desfasurare a activitatilor zilnice si pentru sanatatea omului.
Dedurizarea cu var si soda se foloseste in cazul in care este necesara reducerea duritatii permanente datorate sulfatului si clorurii de magneziu, sau cand este necesara reducerea atat a duritatii permanente cat si a celei temporare. In unele cazuri este necesara tratarea apei cu sulfat de aluminiu, atat pentru sedimentarea suspensiilor naturale fine din apa cat si pentru suspensiile rezultate din reactiile chimice.
Pentru colagularea suspensiilor specifice procesului de dedurizare este necesara o anumita doza de sulfat de aluminiu. In cazul utilizarii sulfatului de aluminiu doza de var trebuie marita.
Dupa tratarea cu reactivi prin decantare si filtrare rapida se obtine limpezirea.
O instalatie de dedurizare cu var si soda se compune din: conducta apa bruta, compartiment soda, compartiment var, saturator var, solutie var, camera amestec, camera reactii, decator, filtru, conducta apa dedurizata , conducta spalare filtru, conducta vapori spalare filtru si conducte golire. La o statie dedurizare cu debit mare se poate folosi o suspensie de hidroxid de calciu (lapte de var) cu concentratie 5% in locul solutiei saturate de var.
Solutia de carbonat de sodiu utilizata pentru reducerea duritatii se pregateste cu o concentratie de 10%. Timpul de trecere a apei prin bazinul de amestec, de reactie si decantor pentru calculul instalatiei este de 2,5 -3 ore la temperatura obisnuita si 1,5-2 ore la temperatura ridicata. Procesul de reducere a duritatii apei de o statie dedurizare este unul complex, presupune o multime de reactii cu diversi compusi chimici.
Prin procedeele cu schimbatori de ioni se retin sarurile de calciu si de magneziu. Schimbatorii de ioni sunt compusi macromoleculari insolubili, continand grupari monoactive capabile de a realiza un schimb de ioni. Acestea au capacitatea de a schimba cationii de sodiu, hidrogen, calciu sau magneziu aflati in compusi din apa. Procedeul consta in faptul ca apa dura trece printr-un filtru rapid sub presiune avand ca material filtrant o masa macromoleculara de sodiu sau hidrogen, care are proprietatea de a schimba cationii de sodiu sau hidrogen cu cei de calciu sau magneziu, astfel ca apa isi pierde duritatea.
In timp schimbatorii de ioni isi pierd capacitatea de schimb si regenerarea se face prin tratare cu o solutie acida a schimbatorului de cationi. Se pot aplica trei sisteme de dedurizare a apei prin filtre cu mase cationice, sistem mixt in care filtrul cuprinde un strat superior de masa cationica de hidrogen si un strat inferior cu masa cationica de sodiu; sistemul paralel in care filtrele separate cu cele doua categorii de mase cationice primesc fiecare o parte din apa de tratat.
Apa se amesteca dupa dedurizare. Sistemul se aplica pentru ape cu duritatea permanenta sub 10 grade si cand duritatea temporara este de cel putin 50% din duritatea totala. Sistemul succesiv in care o parte din apa este trecuta prin filtru cu masa cationica de hidrogen, amestecata cu restul apei dure este trecuta mai departe prin filtre cu masa cationica de sodiu. Sistemul se aplica pentru ape cu duritatea permanenta peste 10 grade si cand duritatea temporara este sub 50% din duritatea totala.
Apa obtinuta dupa ce trece prin statia dedurizare prezinta o multime de avantaje; prin retinerea calcarului si o concentratiilor mari de substante nocive practic economisim detergenti pentru instalatii; apa dedurizata folosita pentru spalat nu mai lasa pete pe haine, samponul sau alte produse pe care le folosim sunt eficiente.
O statie dedurizare este si economica, prin faptul ca are rol protector; economiile sunt vizibile in ceea ce priveste achizitionarea solutiilor pentru intretinerea instalatiilor si electrocasnicelor. O statie dedurizare este o investitie rentabila, este un produs eficient, economic si extrem de benefic pentru orice gospodarie, locuinta.