Turmericul este un super-condiment anti-imbatranire, antioxidant, antiinflamator. Turmericul este un membru al familiei ghimbirului. Cunoscuta sub numele de “Regina condimentelor”, planta de turmeric poate fi gasita in multe feluri de mancare indiana, pentru minunata aroma de pamant si culoarea aurie.
A fost folosita, timp de secole, in medicina ayurvedica si chineza, pentru a trata o mare varietate de probleme de sanatate, de la controlul asupra durerii la lupta impotriva cancerului.
Curcumina (substanta magica care ii confera turmericului culoarea aurie) si numeroasele sale beneficii pentru sanatate, a fost profund studiata in ultimele decenii. Aceasta functioneaza ca un antioxidant puternic, avand proprietati antiinflamatorii si antiseptice.
Dar asta nu este tot… turmericul vine la pachet cu nutrienti sanatosi, precum fibre, calciu, vitamine si minerale. Este non-toxic, chiar si in doze mari si, de obicei nu produce efecte secundare. Cu toate acestea, unele persoane pot experimenta deranjamente stomacale, greata sau ameteli. Turmericul trebuie sa fie utilizat cu moderatie, pentru a ne bucura de beneficiile sale.
De asemenea, chiar daca turmericul este un compus puternic si eficient pentru tratarea unei game largi de boli, studiile au aratat ca turmericul are absorbtie scazuta si metabolism rapid, lucru care duce la biodisponibilitate relativ scazuta in organism. Pentru a creste biodisponibilitatea in organismul dumneavoastra, cititi acest articol pentru mai multe informatii.
O trecere in revista a beneficiilor uimitoare pe care turmericul le are asupra sanatatii
– Prevenirea cancerului: turmericul lupta impotriva radicalilor liberi si ajuta la mentinerea celulelor sanatoase. Curcumina blocheaza enzimele care favorizeaza cresterea celulelor canceroase. Turmericul este unul dintre primele 14 alimente care protejeaza impotriva dezvoltarii cancerului.
– Prevenirea bolii Alzheimer: turmericul imbunatateste starea generala de sanatate a creierului si poate preveni sau incetini progresul bolii Alzheimer, prin eliminarea placii de amiloid acumulata la nivelul creierului. Acestea sunt tipuri de proteine care joaca un rol in aparitia diferitelor tulburari neurodegenerative. Si, intr-adevar, turmericul este unul dintre primele 5 alimente si suplimente care intarzie boala Alzheimer si dementa.
– Controlul diabetului: turmericul imbunatateste nivelul zaharului din sange si reduce rezistenta la insulina, pentru a preveni diabetul de tip II. Cu toate acestea, atunci cand este combinat cu medicamente puternice, poate cauza un nivel scazut al zaharului din sange.
– Este analgezic natural si previne artrita: datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antioxidante, ajuta articulatiile rigide sau care scartaie, dar ajuta si in cazul artritei. Turmericul este, de asemenea, unul dintre alimentele care ajuta la reducerea inflamatiei in organism.
– Vindeca ranile: o pasta preparata din turmeric poate vindeca rapid taieturile minore, arsurile sau loviturile, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antiseptice. Ajuta la repararea pielii si poate fi utilizat chiar si pentru a trata psoriazisul sau alte afectiuni inflamatorii ale pielii.
– Imbunatateste digestia: stimuleaza vezica biliara, reduce balonarea si gazele si poate fi de ajutor pentru in tratarea inflamatei intestinului. Cu toate acestea, atunci cand suferiti de o boala a vezicii biliare, turmericul nu ar trebui sa fie luat ca un supliment alimentar, deoarece poate agrava starea.
– Detoxifierea ficatului: turmericul functioneaza ca un purificator natural al ficatului si imbunatateste circulatia sangelui.
Controlul greutatii: turmericul creste fluxul biliar, ceea ce este important pentru a scapa de grasime.
– Favorizeaza pielea sanatoasa: previne pigmentarea pielii, tonifica pielea, iar atunci cand este utilizat frecvent in produsele de ingrijire a pielii, poate da fetei stralucirea perfecta. Turmercul este unul dintre primele 10 alimente cu ajutorul carora puteti obtine o piele perfecta.
– Sanatatea inimii: turmericul reduce colesterolul rau, previne formarea cheagurilor de sange si a placilor in artere.
– Stimuleaza sistemul imunitar: proprietatile sale antibacteriene, antivirale si antifungice ajuta la consolidarea sistemului imunitar. Turmericul este minunat in calmarea durerilor in gat sau in lupta cu raceala sau gripa.
– Ameliorarea / imbunatatirea starii de spirit: turmericul a fost folosit in medicina alternativa pentru tratarea depresiilor si ofera o odihna mai buna in timpul noptii.