Plasticul este adesea un material mai eficient decat alternativele. Acest lucru se datoreaza faptului ca materialele plastice sunt incredibil de eficiente din punct de vedere energetic pentru fabricare si pentru ca sunt mai usoare decat materialele alternative.
Polietilena de inalta densitate, cunoscuta si dupa prescurtarea HDPE, este un tip de material plastic folosit pentru ambalarea si pentru transportul produselor.
HDPE este cel mai utilizat tip de plastic. Este folosit pentru a face multe tipuri de sticle si recipiente. Paharele fara pigment sunt translucide, au proprietati bune de bariera si rigiditate si sunt potrivite pentru ambalarea produselor cu o durata scurta de conservare, cum ar fi laptele. Deoarece HDPE are rezistenta chimica buna, este utilizat pentru ambalarea multor produse chimice de uz casnic si industrial, cum ar fi detergenti si inalbitori. Sticlele HDPE pigmentate au o rezistenta mai buna la fisuri la stres decat HDPE nepigmentat.
Polietilena cu densitate redusa (LDPE) este un alt tip de plastic folosit pentru realizarea ambalajelor. LDPE este folosit in principal in aplicatii de film, datorita duritatii sale, flexibilitatii si transparentei relative, facandu-l popular pentru utilizare in aplicatii in care este necesara etansarea la caldura. LDPE este de asemenea utilizat pentru fabricarea unor capace si sticle flexibile, precum si pentru aplicatii prin cabluri.
Polietilen tereftalat (PET, PETE) reprezinta un alt tip de material plastic folosit pentru crearea ambalajelor. PET-ul este clar, dur si are proprietati bune de bariera la gaze si umiditate. Aceasta rasina este utilizata in mod obisnuit pentru crearea de sticle pentru diferite bauturi.
In peturi poate fi pastrat sucul, poate fi pastrata chiar si berea, insa amatorii de bere cunosc acest lucru pentru ca ei opteaza de regula pentru cate o naveta bere care contine 20 de peturi de bere.
Polipropilena (PP), are rezistenta chimica buna, este puternic si are un punct de topire ridicat, ceea ce face bine pentru lichidele cu umplere la cald. Aceasta rasina se gaseste in ambalaje flexibile si rigide.
Polistirenul (PS), este un material plastic flexibil care poate fi rigid sau spumant si care poate fi folosit la confectionarea ambalajelor pentru anumite produse. Polistirenul cu scop general este limpede, dur si fragil. Are un punct de topire relativ scazut. Aplicatiile tipice includ ambalaje de protectie, ambalaje pentru servirea alimentelor, sticle si recipiente pentru produse alimentare. PS este adesea combinat cu cauciuc pentru a produce polistiren cu impact sporit (HIPS) care este utilizat pentru ambalare si aplicatii durabile care necesita duritate, dar nu si claritate.
Clorura de polivinil (PVC, Vinil) este un alt material din care se pot confectiona ambalaje pentru diferite produse. In plus fata de proprietatile sale fizice stabile, PVC-ul are rezistenta chimica buna, rezistenta la intemperii, caracteristici de curgere si proprietati electrice stabile. Varietatea ardezie a produselor de vinil poate fi in mare parte impartita in materiale rigide si flexibile.
Asadar, dupa cum se poate vedea, exista diferite tipuri de ambalaje realizate din materiale plastice, asa ca indiferent ca discutam despre o naveta bere sau despre o caserola sau alta ambalaj din plastic, materialele plastice reprezinta cea mai buna solutie pentru ambalarea produselor.