Ce beneficii va ofera agricultura bio?

Ce beneficii va ofera agricultura bio?

0 Shares
0
0
0

Va ganditi sa treceti la agricultura ecologica? Desigur, acest lucru are multe avantaje, in principal legate de protectia mediului si valoarea adaugata pe care o genereaza in produse. Dar este un moft care trece sau o oportunitate de afaceri? Daca va puneti aceste intrebari, cititi mai departe si aflati cele mai importante beneficii ale acestui tip de agricultura.

Comparativ cu agricultura traditionala sau conventionala, agricultura ecologica se caracterizeaza prin bazarea metodologiei sale pe un set de practici menite sa minimizeze impactul activitatii agricole asupra mediului.

In acest scop, reduce munca si utilizarea produselor agrochimice sau le inlocuieste pe acestea din urma cu cele de origine organica.

Exista unele studii care indica faptul ca, in comparatie cu cele din agricultura conventionala, produsele ecologice sunt mai bogate in substante antioxidante sanatoase. In plus fata de aceste beneficii pretinse, unii consumatori de asemenea, sunt foarte incantati de aroma produselor bio.

In aceste conditii, cu siguranta daca detineti o suprafata de teren, incepe sa va tenteze sa va ocupati si dvs. de agricultura bio, chiar si pentru propriul consum. Tot ceea de ce aveti nevoie, este un motocultor si accesoriile compatibile. Atat motocultoare ieftine cat si accesorii pentru motocultoare puteti gasi pe Rabota.ro.

In plus, motocultoarele de la Rabota pe care le puteti alege pentru a va pregati terenul in vederea cultivarii legumelor bio sau a cerealelor, sunt usor de intretinut si de utilizat.

Revenind la produsele bio, puteti cultiva o multime de cereale si de legume bio (in limita spatiului disponibil), si va puteti bucura de cele mai importante beneficii ale acestui tip de agricultura.

Beneficii de mediu

Promoveaza structura solului, fertilitatea si prezenta microorganismelor benefice pentru culturi

Baza pentru obtinerea unor randamente agricole bune este un sol fertil cu o structura buna. Practicile agricole agroecologice, in care produsele agrochimice sintetice sunt inlocuite cu produse ecologice si modificari ecologice, promoveaza prosperitatea solului.

In comparatie cu solul chimic, un sol bogat in substante organice furnizat de amendamente nu numai ca poate gazdui de 10 ori mai multe bacterii utile, dar ofera si o diversitate mult mai mare.

Agricultura ecologica utilizeaza materia organica ca baza de fertilizare. Acest lucru are doua consecinte directe:

  • Imbunatateste infiltrarea si retentia apei in sol si in cresterea radacinilor, ceea ce favorizeaza dezvoltarea culturilor.
  • Cresterea fertilitatii chimice in sol, ceea ce duce la o mai buna disponibilitate a nutrientilor de care culturile trebuie sa creasca.

Contribuie la conservarea si calitatea apei

Datorita acestei infiltrari si retentie mai bune de apa, agricultura ecologica necesita mai putine irigatii si, prin urmare, contribuie la economisirea apei.

Atenueaza efectele schimbarilor climatice

Un sistem de agricultura ecologica bine aplicat contribuie la reducerea efectelor incalzirii globale si la incetinirea schimbarilor climatice prin reducerea emisiilor acestor trei tipuri de gaze:

  • Dioxid de carbon (CO2).
  • Metan (CH4).
  • Oxid de azot (N2O).

Agricultura ecologica are una dintre principalele sale caracteristici in rotatia culturilor, care s-a dovedit a ajuta la prevenirea pierderilor de azot in atmosfera si genereaza o crestere a biomasei radiculare.

Promoveaza biodiversitatea

Biodiversitatea terenurilor agricole promoveaza crearea unor lanturi trofice intre organismele potential daunatoare si pradatorii lor naturali. Acest lucru contribuie la un echilibru mai mare al populatiilor de insecte si alte nevertebrate, reducand riscul de daunatori.

Agricultura ecologica incurajeaza biodiversitatea ridicata, care pe langa cresterea rezistentei campurilor la daunatori si boli, poate contribui la atenuarea daunelor cauzate de conditiile meteorologice nefavorabile. Un exemplu este modul in care acoperirile de plante din plantatiile lemnoase care atenueaza eroziunea solului si reduc incalzirea solului in perioadele mai calde.

In plus, agricultura ecologica previne aparitia rezistentei la erbicide si pesticide in populatiile de daunatori de boli si insecte, ceea ce are un impact asupra unui beneficiu pentru toti fermierii.

Acest lucru se datoreaza faptului ca utilizarea abuziva a erbicidelor si a pesticidelor sintetice determina o selectie genetica a celor mai rezistenti agenti patogeni, daunatori si buruieni, ceea ce face necesara cautarea continua a unor noi formulari pentru a controla acesti daunatori.

0 Shares
You May Also Like