Mai intai de toate trebuie precizat faptul ca renumitele certificari ISO se bazeaza pe acele sisteme de management privind functionarea optima a unei organizatii. Standardele ISO sunt de mai multe feluri, iar in cele ce urmeaza in acest articol vom discuta despre standardul iso 14001.
Ei bine, atunci cand discutam despre ISO 14001, trebuie sa precizam ca acesta reprezinta standardul international care specifica cerintele pentru un sistem de management de mediu (SMM) eficient. Un astfel de certificat ISO 14001 dovedeste faptul ca o organizatie ia masuri in ceea ce priveste minimizarea impactului asupra mediului care rezulta din productie sau serviciile oferite.
Standardul ISO 14001 se regaseste in familia de standarde ale managementului de mediu 14000 si este un standard voluntar pentru care organizatiile pot primi certificare. Integrarea acestuia alaturi de alte standarde de sisteme de management – cel mai comun fiind ISO 9001 – poate sa ajute foarte mult pe mai departe la atingerea tintelor unei organizatii.
Un alt amanunt foarte interesant in ceea ce priveste standardul ISO 14001, este faptul ca acesta poate fi aplicabil oricarei organizatii sau sector de industrie, indiferent de marimea orgamizatiei sau de domeniul acesteia.
Acest standard printre altele mai poate avea un impact favorabil asupra clientilor organizatiei, dat fiind faptul ca reprezinta o asigurare ca organizatia minimizeaza impactul negativ asupra mediului provenit din actiunile sale.
Standardul ISO 1401 este foarte util si datorita faptului ca poate fi folosit de catre orice organizatie care isi doreste sa puna bazele, sa imbunatateasca sau chiar sa mentina un SMM care este compatibil cu politica sa de mediu si cu cerintele stabilite.
In ceea ce priveste cerintele acestui standard (ISO 1401), este important de precizat faptul ca ele pot sa fie incorporate in orice sistem de management si sunt relevante pentru orice organizatie, indiferent de marimea, locatia, domeniul sau industriei din care face parte organizatia.
Referitor la acest standard, trebuie precizat faptul ca el vine cu o multime de avantaje pentru o organizatie, dintre care amintim:
- imbunatatirea eficientei resurselor organizatiei;
- minimizarea costurilor pe care le are organizatia;
- reducerea risipei;
- castigarea unui avantaj competitiv in industrie;
- asigurarea ca impactul asupra mediului este controlat;
- cresterea oportunitatilor pentru viitoarel afaceri ale organizatiei;
- indeplinirea obligatiilor legale;
- imbunatatirea impactului asupra mediului inconjurator;
- sporirea increderii clientilor si investitorilor in organizatie;
- gestionarea consistenta si responsabila a obligatiilor de mediu;
- reducerea costurilor in ceea ce priveste gestionarea deseurilor;
- reducerea costurilor in ceea ce priveste consumul de energie si de materiale;
- reducerea costurilor de distributie;
- asigurarea accesului la licitatii, dat fiind faptul ca foarte multi organizatori de licitatii impun existenta unui SMM certificat ISO pentru a fi eligibil;
- imbunatatirea relatiilor cu companiile de asigurare;
- sporirea competitivitatii pe piata internationala.
Asadar, se poate observa foarte clar faptul ca acest standard este extrem de important pentru o firma sau o organizatie, si ca isi lasa amprenta foarte serios in ceea ce priveste buna functionare a unei afaceri. Tocmai de aceea, antreprenorii ar trebui sa se informeze mult mai bine referitor la acest standard ISO 1401.