Examenul de investigare senologica oferă informații despre prezența nodulilor a căror natură va fi apoi specificată prin examinări mai detaliate.
În timpul vizitei, sunt colectate informații cu privire la un posibil istoric familial pozitiv de cancer de sân, vârsta de apariție și dispariție a ciclului menstrual, vârsta primei sarcini, alăptarea, dieta, biopsiile anterioare și terapiile cu hormoni efectuate deja.
Liniile directoare ale Societății Americane a Cancerului pentru femeile asimptomatice (femeile care nu prezintă simptome suspecte pentru cancerul de sân) prezic că, de la 20 la 39 de ani, toate femeile ar trebui să fie supuse unui examen mamar de către un medic specialist, cel puțin o dată la trei ani.
În schimb, femeia care prezintă un simptom de orice tip la nivelul sânului ar trebui să contacteze imediat specialistul care va efectua examinarea sânilor și, eventual, să sfătuiască teste de diagnostic ulterioare.
Odata cu examinarea sunt analizate caracteristicile posibilelor simptome, cum ar fi umflarea, mastodinia și secreția mamelonului, forma, dimensiunile, simetria și profilul ambilor sâni.
Se evaluează, de asemenea, pielea (culoarea, edemul, retracția, umflarea) și mamelonul (retracția, abaterea și prezența excoriațiilor).
Diagnosticul în senologie a fost stabilit cu scopul prevenirii și pentru a asigura o unificare a procesului clinic și instrumental al bolilor mamare. Trebuie mentionat ca echipamentul este supus unei inspecții de calitate certificate periodic.
Un astfel de examen necesita specialisti de cea mai inalta calificare, asa cum gasiti la MedImages senologie Cluj. Va recomandam sa va faceti o programare in cazul in care suspectati ca este ceva in neregula cu sanii dumneavoastra.
Mamografia se realizează cu GE digital direct, echipament care garantează imagini de înaltă calitate chiar și în cazul „sânilor densi”, ajutand la recunoașterea mai ușoară a microcalcificărilor, distorsiunilor și opacităților mici, cu doze reduse de radiografie comparativ cu echipamentele analogice.
Pacientele care vin la un astfel de examen trebuie sa stie ca echipa de specialisti include întotdeauna un medic de specialitate si un radiolog. Rezultatul anchetei, completat cu rapoarte și materiale iconografice, este imediat predat pacientului.
Ecografia mamară este studiul structurii mamare prin ultrasunete.
Ultrasonografia este deosebit de utilă în caracterizarea leziunilor benigne, cum ar fi chisturile și fibroadenoamele, care, dacă sunt identificate definitiv ca atare prin această examinare, nu necesită monitorizare suplimentară prin mamografie.
La femeile cu vârsta sub 30 de ani, ultrasonografia se efectuează ca o investigație primară în prezența unui nod palpabil.
La femeile cu vârsta peste 30 de ani, în cazul unui nod palpabil, se recomandă asocierea unei mamografii cu o ecografie.
Ecografia ar trebui efectuată la toate pacientele, chiar asimptomatice, ca o completare de diagnostic a unei mamografii în care a fost detectată o leziune sau o modificare a structurii glandulare. Examenul poate fi efectuat în orice etapă a ciclului menstrual.
Ecografia mamară este o investigație de diagnostic care nu utilizează radiații ionizante (raze X), ci ultrasunete. Se efectuează folosind un dispozitiv dedicat, ultrasunetele digitale.
Pacienta este plasata pe o masă de examinare, cu pieptul descoperit. Medicul care efectuează examenul toarnă o cantitate mică de gel apos pe zona care urmează să fie examinată, care are scopul de a favoriza trecerea ultrasunetelor din sonda utilizată pentru examinarea sânilor.
Sonda cu ultrasunete este alunecată pe sân și imaginea obținută este afișată instantaneu pe monitorul cu ultrasunete. În timpul investigației sunt obținute câteva imagini pentru a documenta examinarea cu succes și posibila prezență a unor probleme.