Ce reprezinta martorii de culoare galbena?

Ce reprezinta martorii de culoare galbena?

0 Shares
0
0
0

Martorii de culoare galbena indica o defectiune care trebuie investigata. Cele mai multe defectiuni trec de la sine, dar pentru altele va trebui insa sa mergeti la un service pentru a realiza o diagnoza auto.

Daca martorul check-engine indica o problema la motor, acesta poate fi de la sonda lambda, capacul de la combustibil, convertorul catalitic, bujii sau diferite alte componente ale motorului. Daca nu va preocupati sa rezolvati aceasta problema veti avea de-a face cu cresterea consumului, cresterea nivelului de emisii, cresterea temperaturii motorului, etc. EPC indica de obicei o problema la sistemul de acceleratie al masinii.

Daca, de exemplu, masina este echipata cu ESP, se poate ca acesta sa fie dezactivat automat, moment in care se va aprinde si martorul acesta.

Daca vi se aprinde martorul de ABS trebuie neaparat sa mergeti la service. O defectiune la sistemul ABS nu inseamna ca nu mai aveti frane, ci doar ca la unele franari bruste puteti pierde foarte usor controlul masinii. Cel mai probabil defectiunea este una electronica care tine de senzorii sistemului si va fi reparata la un service.

Presiunea in pneuri este destul de importanta, asa ca daca se aprinde martorul acesteia trebuie imediat sa o verificati. Filtrul de particule este prezent pe majoritatea masinilor diesel de ultima generatie. In eventualitatea in care acesta se va defecta, masina va lasa in mers un nor foarte dens de fum. Motorul poate fi si el afectat trebuind sa verificati extrem de repede aceasta problema, altfel veti inlocui filtrul care o sa va coste mult mai mult.

Martorul sistemului de iluminat indica un bec ars. Trebuie verificate farurile, stopurile, semnalizarile, etc. iar apoi trebuie luate masurile necesare pentru remedierea acestei probleme. Daca, de exemplu, vi s-a aprins martorul de servodirectie, este mai mult ca sigur ca sistemul servo de pe automobilul dumneavoastra nu mai functioneaza corespunzator.

De multe ori, se poate reseta martorul prin simpla repornire a motorului. Daca nu merge, verificati nivelul uleiului si completati daca este necesar. Daca totusi problema persista, trebuie sa mergeti la un alt service. Un alt martor cel pentru sistemul de pornire va arata ca imobilizatorul electronic sau o componenta a sistemului de pornire nu functioneaza corespunzator. S-ar putea ca de vina sa fie cheia, moment in care fie apelati la rezerva, fie faceti o alta cheie.

Un martor, de asemenea important, este cel pentru senzorul de ploaie. Daca acest senzor nu functioneaza corespunzator, nu aveti alta solutie decat sa mergeti la service cu masina pentru remedierea problemei.

Martorul care va indica faptul ca placutele de frana sunt uzate si trebuie inlocuite, se poate aprinde chiar si daca senzorul nu este conectat cum trebuie sau daca placutele nu sunt de cea mai buna calitate. Martorul lane-assist se aprinde in momentul in care sistemul de avertizare a parasirii benzii de circulatie este activat, dar marcajele de pe carosabil nu pot fi detectate. Toti acesti martori va avertizeaza asupra starii masinii dumneavoastra, fiind necesar sa tineti cont in permanenta de acestia.

0 Shares
You May Also Like