Dupa cum bine stim cu totii, materialele plastice sunt prezente in viata noastra si le intalnim la tot pasul. Intalnim materiale plastice in casele noastre, intalnim materiale plastice in masinile pe care le conducem, intalnim de-asemenea materiale plastice chiar si la supermarket, cand cumparam pungi pentru transportul alimentelor.
Materialele plastice traditionale au o multime de beneficii, dar au si la fel de multe dezavantaje, iar din acest motiv oamenii au inceput sa caute odata cu trecerea timpului diferite solutii de a utiliza plasticul traditional din ce in ce mai putin.
Iata de ce se doreste renuntarea la utilizarea materialelor plastice traditionale:
Degradarea mediului
Materialele plastice sunt materiale nedegradabile. Decaderea acestui material nu este usoara. S-ar putea sa dureze secole si sa provoace poluarea in mediu pana cand se descompun. Datorita legaturii puternice a fortelor intermoleculare, moleculele din materialul plastic sunt constituite.
Aceasta proprietate se asigura ca structura plasticului nu se descompune si nici nu se corodeaza timp de cateva mii de ani.
Materialul plastic care este eliminat in mod necorespunzator, de cele mai multe ori este eliminat de rezervoarele de apa. Plasticul infunda sursele naturale de apa si pluteste pe rezervoare. Acest lucru cauzeaza poluare si face ca apa sa fie inestetica si inutila pentru oameni.
Nociv pentru natura
Materialul plastic care este utilizat in scopuri de consum uman, cum ar fi pungile de ambalaje alimentare contine componente nocive. Eliminarea necorespunzatoare a ambalajelor din plastic provoaca multe dezavantaje nocive, si duce plasticul sa isi gaseasca drumul in corpurile de apa naturale.
Aici vor descompune dupa secole intregi, datorita naturii lor de nedegradabilitate. Pentru animale, plasticul devenit gunoi inseamna moarte, deoarece animalele il pot manca accidental si pot muri din cauza sufocarii.
Mai mult, in fabricarea materialelor plastice, multe substante chimice distructive sunt incluse sub forma de coloranti, stabilizanti si substante de inalta rezistenta. Aproape tot timpul, aceste substante chimice nu sunt supuse procesului de aprobare a riscului ecologic si au un impact negativ asupra naturii umane, iar bunastarea mediului este perturbata de aceste materiale.
Asadar, datorita acestor dezavantaje pe care le-am amintit in randurile anterioare, se doreste renuntarea la ambalajele plastice traditionale. Exista deja alternative, iar supermarketrile au introdus deja de ceva timp in Romania, pungi biodegradabile si compostabile.
Aceste pungi biodegradabile si compostabile pot fi vazute de exemplu in dreptul raioanelor de fructe si legume din supermarketuri, acolo unde clientii isi pun produsele in aceste ambalaje biodegradabile, pentru ca mai apoi sa le cantareasca. Inaintea aparitiei acestor ambalaje, produsele erau asezate in pungi din plastic traditional.
Pungile biodegradabile si compostabile sunt acum utilizate, si cu siguranta vor fi utilizate mult timp de acum inainte, motiv datorita caruia este important sa cunoastem cu totii cat mai multe informatii despre acestea.
Pungile compostabile sunt cele care sunt compuse din amidon de cartofi, porumb, avocado, printre altele. Ele se descompun in nutrienti si biomasa atunci cand intra in contact cu apa, aerul sau lumina soarelui.
Aceste pungi au numeroase avantaje in comparatie cu pungile din plastic traditional, cum ar fi faptul ca se descompun in mod natural la sfarsitul duratei lor de viata, in termen de 180 de zile, dupa cum indica standardul european EN 13432.
Vestea buna este ca aceste ambalaje nu raman ca deseuri poluante timp de decenii sau secole, precum ambalajele traditionale din plastic. Pungile de plastic fabricate din derivati de petrol, dureaza intre 150 si 300 de ani pentru a se descompune.
Dupa cum se poate vedea din randurile de mai sus, incet dar sigur pungile si celelalte ambalaje din materiale plastice traditionale vor disparea devinitiv din uz, iar in locul acestora vor fi folosite pungi si ambalaje biodegradabile si compostabile.