Orice om a auzit de becurile LED, fie le-a observat la telefoanele mobile sau a auzit informatii legate de ecranele LED ce au fost montate in intrsectii. Unele persoane stiu mai multe lucruri despre acest tip de tehnologie deoarece au descoperit-o si au folosit-o pe vremea cand becurile LED erau doar componente ale diverselor aparate.
Alte persoane descopera tehnologia LED deoarece in rafrurile magazinelor se gasesc produse ce au in componenta aceste tipuri de becuri pentr a produce lumina. Incetul cu incetul vom intra din ce in ce mai des cu acest tip de tehnologie deoarece apasam butoane luminate de LED-uri, admiram cladiri care lumineaza in fiecare noapte o alta culoare datorita unui proiector led, intram foarte des in spatii unde iluminatul este asigurat de tehnologia LED, ne facem plimbarile prin parcuri luminate de lampi LED, si asa mai departe.
Pentru cei care nu sunt initiati in acest tip de tehnologie, putem considera becurile LED un semiconductor care va lumina puternic, degajand putina caldura. De asemenea LED-ul este o componenta electronica ce poate reproduce un spectru foarte variat de culori si poate avea putere luminoasa destul de mare.
Acestea sunt realizate intr-o varietate foarte mare de modele si forme constructive de la LED-uri high power pana la chip-uri care sunt implementate pe cablaj. Becurile LED se impart in doua dimensiuni in functie de marimea acestora. Asadar, exista becuri smd, fiind caracterizate de diametre mici si becuri LED high power.
Cele mai mari companii producatoare de becuri LED sunt cele coreene si americane. In tara noastra majoritatea numelor companiilor producatoare inca nu sunt atat de bine cunoscute, dar in fiecare casa exista cel putin un aparat echipat cu LED provenit de la unul dintre acesti producatori.
Pe primele locuri se afla aceste tari considerate titanii tehnologiei, iar pe ulimele locuri, in Romania, se claseaza producatorii chinezi. Momentan nu se face referire la marile fabrici din China ale producatorilor de top, ci doar a companii mici, independente care au licente achizitioante.
In cazul altor produse ne-am putea orienta in functie de design sau de calitatea materialeor pentru a alege un model, insa, in cazul LED-urilor acest lucru nu poate fi posibil. Anumite standarde din domeniul tehnic impun producatorilor sa realizeze componentele LED in capsule standarde.
Asadar, puteti sa tineti in mana doua becuri LED, care ar putea parea identice pentru un ochi neavizat. Totusi, lucurile stau cu totul si cu totul diferit.
Produsele LED comercializate in Romania provin de la producatori chinezi care au firme independente. Acestia pot fi gasiti cu miile dupa o simla cautare pe Internet. Produsele LED depasesc cu greu durata de functionare de 600 de ore, in cazul in care sunt produse de aceste firme.
Concret, dupa un anumit timp in care au fost folosite, becurile LED care erau foarte stralucitoare la inceput devin din ce in ce mai palide.Initial, totul va functiona in regula, mai ales dupa primele ore de functionare, insa, in tip se va putea observa o scadere a intensitatii luminoase.