Ecografia carotida utilizeaza unde sonore pentru a produce imagini ale arterelor carotide din gat care transporta sange de la inima la creier. Un studiu de ultrasunete Doppler este o tehnica care evalueaza fluxul sanguin printr-un vas de sange – este de obicei parte a acestui examen. Este folosit cel mai frecvent pentru a examina pacientii pentru blocarea sau ingustarea arterelor carotide, o afectiune numita stenoza care poate creste riscul de accident vascular cerebral.
Nu este necesara o pregatire speciala sau mica pentru Eco Doppler carotidian. Lasati bijuteriile acasa si purtati haine largi si confortabile. O camasa sau o bluza deschisa, cu gat deschis, este ideala.
Ecografia este sigura si nedureroasa si produce imagini din interiorul corpului folosind unde de sunet. Imagistica cu ultrasunete, numita si scanare cu ultrasunete sau sonografie, implica utilizarea unui traductor mic (sonda) si a unui gel ultrasunetic plasat direct pe piele. Undele de sunet de inalta frecventa sunt transmise din sonda prin gel in corp.
Traductorul colecteaza sunetele care se intorc inapoi si un computer utilizeaza apoi acele unde sonore pentru a crea o imagine. Examinarile cu ultrasunete nu utilizeaza radiatii ionizante (asa cum sunt folosite in raze X), astfel incat nu exista expunere la radiatii la pacient. Deoarece imaginile cu ultrasunete sunt capturate in timp real, ele pot arata structura si miscarea organelor interne ale corpului, precum si sangele care curge prin vasele de sange.
Imagistica cu ultrasunete este un test medical neinvaziv care ajuta medicii sa diagnosticheze si sa trateze afectiuni medicale. O ultrasunete a doua artere carotide ale corpului, care sunt situate pe fiecare parte a gatului si transporta sange de la inima la creier, ofera imagini detaliate ale acestor vase de sange si informatii despre sangele care curge prin ele.
Un studiu cu ultrasunete Doppler este de obicei o parte integranta a unui examen cu ultrasunete carotidian. Ultrasunetele Doppler, numite si ultrasonografie color Doppler, este o tehnica speciala cu ultrasunete care permite medicului sa vada si sa evalueze fluxul sanguin prin artere si vene in abdomen, brate, picioare, gat si / sau creier (la sugari si copii) organe ale corpului, cum ar fi ficatul sau rinichii.
Care sunt cateva utilizari comune ale procedurii?
Ecografia carotida este cea mai frecvent efectuata pentru a detecta ingustarea sau stenoza arterei carotide, o afectiune care creste substantial riscul de accident vascular cerebral.
Scopul major al ultrasunetelor carotide este de a examina pacientii pentru blocarea sau ingustarea arterelor lor carotide, care daca sunt prezente pot creste riscul de a avea un accident vascular cerebral. Daca se constata o ingustare semnificativa, poate fi initiat un tratament cuprinzator.
Aceasta poate fi efectuata si in cazul in care un pacient are hipertensiune arteriala, un sunet anormal in gat , care se aude cu stetoscopul. In unele cazuri, se efectueaza si in pregatirea chirurgiei bypassului arterei coronare. Alti factori de risc care fac apel la o ultrasunete carotida sunt:
- Diabet
- cresterea colesterolului din sange;
- un istoric familial de accident vascular cerebral sau boli de inima;
- sedinta de ultrasunete carotida este de asemenea efectuata pentru ca sa.
- localizati un hematom , o colectie de sange coagulat, care poate incetini si, eventual, opri fluxul sanguin.
- verificati starea arterei carotide dupa interventia chirurgicala pentru a restabili fluxul sanguin normal.
- verificati pozitia unui stent metalic plasat pentru a mentine fluxul de sange carotidic.
Imaginile cu ultrasunete Doppler pot ajuta medicul sa vada si sa evalueze:
- blocajele in fluxul sanguin (cum ar fi cheagurile);
- ingustarea vaselor;
- tumorile si malformatiile vasculare congenitale;
- scaderea sau absenta fluxului sanguin la diferite organe;
La copii, ultrasunetele Doppler sunt utilizate pentru ca sa:
- evaluati fluxul sanguin.
- sa prezica un risc mai mare de accident vascular cerebral la copii cu boala de celule seceratoare.
- sa detecteze anomalii ale vaselor de sange, ale ganglionilor limfatici si ale vaselor limfatice.