Ardeii sunt acele legume pe care le indragim cu totii si care rezista tuturor daunatorilor din gradina. Ei pot fi consumati cruzi, pot fi consumati copti sau pot fi pusi la murat sau pot fi parte componenta pentru mixuri de legume.
In cazul in care in viitorul apropiat intentionati sa obtineti o recolta impresionanta de ardei, incele ce urmeaza veti descoperi totul, incepand de la plantarea unor rasaduri ardei, si pana la cultivarea acestora.
Asadar, iata care sunt detaliile pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste semanarea ardeilor:
- Incepeti mai intai de toate cu plantarea semintelpr in interior cu 8-10 saptamani inainte de data aproximativa a ultumului inghet de primavara .
- Temperatura trebuie sa fie de cel putin 70 ° F ( adica 21 de grade Celsius) pentru germinarea semintelor, asa ca pastrati-le intr-o zona calda pentru cele mai bune si cele mai rapide rezultate.
- Incepeti plantarea semintelor pentru a obtine cele mai bune rasaduri de ardei.
- Incepeti sa intariti plantele cu aproximativ 10 zile inainte de transferul in solul din curte.
- Cu o saptamana inainte de transferul rasadurilor in curte, introduceti ingrasamant sau compost in solul din gradina.
- Dupa ce pericolul inghetului a trecut, rasadurile de ardei pot fi transferate in aer liber, de la 18 pana la 24 de centimetri distanta.
- Solul ar trebui sa fie de cel putin 65 ° F (18, 5 grade Celsius), deoarece ardeii nu vor supravietui transferului la temperaturi mai reci. Gradinarii care locuiesc in regiuni mai friguroase pot incalzi solul prin acoperirea cu o folie speciala.
- Puneti doua – trei lemnute in gaura cu fiecare planta, impreuna cu o lingurita de ingrasamant. Acestea dau plantelor un pic de sulf, care le place.
Dupa etapa de plantare a rasadurilor urmeaza etapa de ingrijire a plantelor, asa ca trebuie sa tineti cont de urmatoarele detalii:
- Solul ar trebui sa fie bine drenat, dar asigurati-va ca mentineti o umiditate adecvata prin acoperirea cu o folie speciala;
- Solul trebuie sa aiba apa de la unu pana la doi centimetri pe saptamana, dar nu uitati ca ardeii sunt extrem de sensibili la caldura. Daca locuiti intr-o zona cu clima calda sau pustie, poate fi necesara udarea in fiecare zi;
- Fertilizati dupa primul set de fructe;
- Incercati cu atentie plantele;
- Daca este necesar, sprijiniti plantele cu manere pentru a impiedica indoirea. Este posibil ca acestea sa nu fie ideale pentru tomate, dar ele sunt doar ideale pentru ardei. Sau, construiti propriile suporturi de gradina .
- Pentru fructele mai mari, stropiti plantele cu o solutie speciala, o data cand incepe sa infloreasca planta si inca o data zece zile mai tarziu.
Atunci cand va ocupati de cultivarea ardeilor trebuie sa cunoasteti si bolile si daunatorii acestuia, care sunt:
- Afidele;
- polenizarea redusa;
- prea multa cantitate de azot.
Ei bine, recolta ardeilor incepe in momentul in care acestia ajung la dimensiunile dorite. Puteti sa folositi un cutit ascutit sau foarfece bine ascutite pentru a taia ardeii de la coada, pentru a nu produce pagube.