Istoria creioanelor, markerelor, stilourilor, si radierelor

Istoria creioanelor, markerelor, stilourilor, si radierelor

0 Shares
0
0
0

Te-ai intrebat vreodata cum a fost inventata scrierea ta preferata? Cititi mai departe pentru a afla despre istoria creioanelor, radierelor, ascutitoarelor, markerelor, iluminatoarelor si stilourilor cu gel si vedeti cine a inventat si brevetat aceste instrumente de scris.

Istoria creionului

Creionul este o forma de carbon, descoperita pentru prima data in Valea Seathwaite de pe marginea muntelui Seathwaite Fell din Borrowdale, in apropiere de Keswick, Anglia, candva in jurul anului 1564 de catre o persoana necunoscuta. La scurt timp dupa aceasta, primele creioane au fost facute in aceeasi zona.

Tehnologia creionului

Descoperirea tehnologiei creionului a venit atunci cand chimistul francez Nicolas Conte a dezvoltat si brevetat procesul folosit pentru fabricarea creioanelor in 1795.. Creioanele pe care le-a facut erau cilindrice cu o fanta. Plumbul patrat a fost lipit in fanta, iar o fasie subtire de lemn a fost folosita pentru a umple restul fantei.

Creioanele si-au luat numele de la vechiul cuvant englezesc care inseamna „pensula”. Metoda lui Conte de ardere a grafitului si argilei sub forma de pulbere a permis ca creioanele sa fie facute la orice duritate sau moliciune – ceea ce a fost foarte important pentru artisti si proiectanti.

Esti interesat de creioane grafit pentru dreptaci STABILO easygraph? Pe linkul anterior le poti gasi pe toate.

Radiera – Istorie

Charles Marie de la Condamine, un om de stiinta si explorator francez, a fost primul european care a readus substanta naturala numita cauciucul „India”. A adus o mostra la Institute de France din Paris in 1736. Triburile indiene din America de Sud au folosit cauciucul pentru a face mingi de joc viguroase si ca adeziv pentru atasarea penelor si a altor obiecte pe corpurile lor.

In 1770, cunoscutul om de stiinta Sir Joseph Priestley (descoperitorul oxigenului) a consemnat urmatoarele: „Am vazut o substanta excelent adaptata scopului de a sterge de pe hartie marca creionului de plumb negru”.

Europenii frecau urmele creionului cu micile cuburi de cauciuc, substanta pe care Condamine o adusese in Europa din America de Sud. Ei si-au numit stergatoarele „peaux de negres”.

Cu toate acestea, cauciucul nu a fost o substanta usor de lucrat. Inginerul englez Edward Naime este, de asemenea, creditat in crearea primei radiere in 1770. Inainte de cauciuc, pesmetul fusese folosit pentru a sterge urmele de creion. Naime sustine ca a luat din greseala o bucata de paine decat una de cauciuc si a descoperit posibilitatile. El a continuat sa vanda noile dispozitive de stergere.

In 1839, Charles Goodyear a descoperit o modalitate de a transforma cauciucul si de a-l transforma intr-un material durabil si utilizabil. El si-a numit procesul de vulcanizare, dupa Vulcan, zeul roman al focului. Goodyear si-a brevetat procesul in 1844.

Cu un cauciuc mai bun si stabil, radierele au devenit destul de comune. Primul brevet pentru atasarea unei radiere la un creion a fost emis in 1858 unui barbat din Philadelphia pe nume Hyman Lipman.

Zilele noastre

Instrumentele de scris din vechile timpuri au fost inlocuite cu unele moderne si usor de utilizat astfel ramura papetariei devenind una dintre cele mai complexe la nivel mondial cu sute de modele de instrumente de scris.

0 Shares
You May Also Like