Ne apropiem încet și sigur de ceea ce numim luna cadourilor, în care atenția oamenilor este concentrată pe ritualul de sărbători al dăruirii de cadouri. Cumpărătorii încearcă să găsească cadoul perfect pentru persoanele speciale din viața lor.
Schimbul de cadouri este o parte majoră a sărbătorilor, dar știați că întregul act de a oferi cadouri poate oferi beneficii psihologice? A oferi un cadou este un mod universal de a arăta interes, apreciere și recunoștință, precum și de consolidare a legăturilor cu ceilalți, spun sursele.
“Există un întreg proces – determinarea a ceea ce trebuie oferit și asigurarea faptului că se potrivește cu dorințele persoanei respective”, spune Devin A. Byrd, doctor, profesor și șef de catedră a Departamentului de Științe Comportamentale de la Universitatea de Sud – Savannah. „Există o ascensiune emoțională când căutați un cadou.”
Un lucru mai frumos decât să primești, este să oferi. Dăruirea de cadouri este, de asemenea, un act de altruism – pur și simplu preocuparea pentru bunăstarea celorlalți. Când dăm fără să ne așteptăm la nimic, ne îmbunătățim sănătatea psihologică.
Există un sentiment enorm de satisfacție când vedeți încântarea pe chipul cuiva căruia i-ați dăruit un cadou. Este un mod de a exprima sentimentele, dăruind se consolidează aprecierea și recunoașterea reciprocă. Sentimentele exprimate depind în principal de relația dintre cel care oferă și cel care primește.
„Dacă faci ceva pozitiv, psihologia afirmă că vei atrage lucruri bune în viața ta”, spune Silvernail. „Oamenii nu dau întotdeauna doar pentru a primi ceva înapoi. Uneori se gândesc doar la faptul că „ dacă fac o faptă bună, ceva bun mi se va întâmpla și mie ”.
Cadourile pot aduce și sentimente negative atât pentru cel care dăruiește, cât și pentru destinatar, atunci când darul este mult mai mult sau mult mai puțin decât se așteptau.
„O persoană poate resimți dezamăgirea imediat ce desface cadoul,dacă simte că cel ce i-a oferit acel dar nu a cheltuit suficient”, spune Byrd. „Oamenii se simt subestimați sau înșelați. Sau poate că darul exprimă mai multe sentimente decât se așteptau.”
Deși dăruirea de cadouri poate fi un „eliberator de stres” și poate crea echilibru, vânătoarea cadoului perfect pentru prieteni și familie poate provoca, de asemenea, multe emoții negative. Costurile cadourilor, modul cum le împachetăm și felul în care le oferim pot deveni o adevărată povară.
„Oamenii trebuie să-și amintească că există modalități de a-i face pe cei dragi fericiți fără să cheltuiască un întreg salariu pe un cadou”, spune Byrd. „Dacă oferiți un album foto, spre exemplu, plin cu fotografii cu dumneavoastră și persoana dragă, nu numai că veți aduce bucurie celui ce îi oferiți acest cadou dar veți crea și o conexiune mai puternică între voi prin rememorarea aventurilor prin care ați trecut împreună”.
Cadourile activități precum un curs de echitație, o excursie la munte, sau descoperirea fascinantei lumi subacvatice cu ajutorul scufundărilor, reprezintă de asemenea, o modalitate bună de a împărtăși timp cu cei dragi fără a face schimb de cadouri-obiecte materiale.
„Cred că accentul ar trebui să stea pe ce anume sunt sărbătorile și nu pe aspectele comerciale ale acestora”, spune Silvernail. „Cadourile nu trebuie să fie lucruri materiale pentru ca toată lumea să se simtă bine”.
„Se spune că darurile înduplecă şi zeii”.- Euripide