Scopul acestui articol este de a va ajuta sa calmati anxietatea si reactiile atunci cand apare un atac de panica. Reactia cu mai mult calm va va permite sa o traiti mai bine si sa va controlati mai usor reactiile si emotiile.
Sistemul de stres vs sistemul calmant
Precum ne explica doctorul psiholog David Capris Cluj, sistemul nervos autonom controleaza functiile respiratorii, digestive si cardiovasculare si organele interne. Actioneaza asupra tuturor muschilor netezi, adica activitatea vaselor de sange, stomacului, intestinelor, ficatului, rinichilor, vezicii urinare, organelor genitale, plamanilor, pupilelor, inimii, glandelor sudoripare, salivare si digestive. Aceste organe functioneaza si se regleaza automat, dincolo de controlul nostru.
Sistemul autonom actioneaza prin doua sisteme:
- Sistemul simpatic este asociat cu mobilizarea energiei in perioade de stres. Activarea sa este esentiala in situatii de urgenta.
- Sistemul nervos parasimpatic este despre odihna. Economiseste energie si mentine activitatile de baza.
Pe scurt, sistemul simpatic activ si sistemul parasimpatic calm.
Cand suntem anxiosi sau stresati, sistemul simpatic se activeaza, vasele de sange se contracta, stomacul nostru pune digestia in standby si pupilele noastre se dilata etc. Intr-adevar, corpul se pregateste sa se confrunte cu o situatie stresanta, adica sa fuga sau sa atace. Cand va aflati intr-o situatie care va ingrijoreaza, sistemul simpatic isi joaca bine rolul. Cu toate acestea, uneori alarma este declansata in mod inutil, deoarece sistemul simpatic nu cunoaste diferenta dintre o situatie care va ameninta cu adevarat viata si o situatie perceputa ca fiind amenintatoare din cauza interpretarii voastre.
Respiratia, un instrument valoros
Deci, cum putem potoli sistemul simpatic atunci cand nu avem nici un control direct asupra sistemului nervos autonom? De fapt, exista o modalitate de a interveni care poate oferi ajutor imediat: reglarea respiratiei.
Respiram constant si respiratia noastra este in continua schimbare. Cand suntem calmi respiram incet, iar in timp ce suntem stresati – respiram repede. Respiratia este compusa din inhalari si expirari. Stiati ca inspiratia joaca un rol de activare a sistemului simpatic, in timp ce expiratia joaca un rol de impacare, deoarece implica sistemul parasimpatic. Este posibil sa fi observat deja ca in mod natural respiri mai repede atunci cand esti stresat sau anxios. Vestea buna este ca ne putem manipula respiratia pentru a calma sistemul atunci cand avem nevoie.
Cum sa respiri pentru a scapa de stres si anxietate
Putem folosi ritmul de respiratie pentru a calma anxietatea. Cu expiratii mai lungi decat inhalarile, sistemul se calmeaza.
Va invitam sa o experimentati singuri. Faceti o inhalatie care dureaza 5 secunde si o expiratie care dureaza 7 secunde. Nu este necesar sa faceti acest lucru pentru o lunga perioada de timp pentru a calma sistemul de stres, cateva minute sunt suficiente. Va recomandam micro-sesiuni de 5 minute pentru a vedea beneficiile.
Fiecare persoana simte manifestarile anxietatii in felul sau. Astfel, aparitia unui atac de panica incepe adesea cu sentimentele pe care persoana le asociaza cu frica. In fata acestora, persoana este si mai anxioasa, ceea ce activeaza mai multa anxietate si panica…
Cu toate acestea, odata ce ati dobandit controlul respiratiei, va sugeram sa il utilizati de la primele manifestari anxioase. Adica, de indata ce simtiti ca sistemul de stres se activeaza, nu uitati sa expirati mult timp. Acest lucru il va dezactiva.