Tot ce trebuie sa stiti despre uneltele electrice

0 Shares
0
0
0

Termenul de scule electrice defineste o unealta care este actionata de o sursa de alimentare si un mecanism suplimentar, altul decat forta de munca manuala utilizata numai cu unelte de mana. Cele mai comune tipuri de scule electrice folosesc motoarele electrice.

Motoarele cu combustie interna si aerul comprimat sunt de asemenea utilizate in mod obisnuit. Alte surse de energie includ motoarele cu abur, arderea directa a combustibililor si uleiul sau apa, sau chiar surse de energie naturale cum ar fi vantul sau apa in miscare.

Uneltele directionate direct de puterea animalelor nu sunt, in general, considerate unelte electrice. Pentru unelte de calitate va recomandam scule electrice de la Zyg.

Sculele electrice sunt utilizate in industrie, in constructii, in gradini, pentru activitati de uz casnic, cum ar fi gatit, curatenie si in jurul casei, in scopul conducerii, foraj, taiere, modelare, slefuire,incalzire si multe altele.

Sculele electrice sunt clasificate fie ca stationare, fie portabile, unde mijloace portabile sunt manuale. Sculele electrice portabile au avantaje evidente in mobilitate. Aparatele electrice stationare au adesea avantaje in ceea ce priveste viteza si precizia, iar unele scule electrice stationare pot produce obiecte care nu pot fi facute in nici un alt mod.

Aparatele electrice stationare pentru prelucrarea metalelor sunt numite de obicei masini-unelte. Termenul masina nu este aplicat, de obicei, sculelor electrice stationare pentru prelucrarea lemnului, desi o astfel de utilizare se intalneste ocazional, iar in unele cazuri, cum ar fi prese de foraj si masini de slefuit, exact acelasi instrument este folosit atat pentru prelucrarea lemnului, cat si pentru prelucrarea metalelor.

Strungul este cel mai vechi instrument electric, fiind cunoscut de vechii egipteni (desi intr-o forma manevrata). Industria timpurie a revolutiei industriale a avut baterii de scule electrice actionate de curele din arborii superiori. Sursa principala de alimentare a fost o roata cu apa sau mai tarziu un motor cu aburi. Introducerea motorului electric (si a retelelor electrice de distributie) in anii 1880 a facut posibile uneltele stationare si portabile autopropulsate pe care le cunoastem astazi.

Piata globala a sculelor electrice este de 33 miliarde de dolari (in 2016) si se estimeaza ca va ajunge la 46 miliarde dolari in 2025.

In prezent, un motor electric este alegerea cea mai populara pentru uneltele stationare, desi in trecut au fost alimentate de morile de vant, rotile de apa si abur. Unele muzee si pasionatii continua sa intretina si sa utilizeze unelte stationare care actioneaza aceste surse mai mari de energie. Sculele electrice portabile pot fi fie cu cablu, fie cu baterii.

Aerul comprimat este sursa obisnuita de alimentare pentru masinile de stropit si pulverizatoarele de vopsea. Cateva instrumente (numite unelte actionate cu pulbere) sunt alimentate de cartuse explozive. Uneltele care functioneaza pe benzina sau amestecuri de benzina sunt facute pentru utilizare in exterior; Exemple tipice includ cele mai multe ferastraie cu lant si trimmere de sir.

Alte instrumente, cum ar fi suflantele, isi vor arde combustibilul extern pentru a genera caldura. Aerul comprimat este utilizat in mod universal in cazul in care exista posibilitatea aprinderii combustibilului sau a vaporilor – cum ar fi atelierele pentru automobile.

Uneltele electrice de nivel profesional difera de sculele DIY sau “consumer”, fiind izolate dublu si nu impamantate – de fapt, ele nu trebuie sa fie impamantate din motive de siguranta.

0 Shares
You May Also Like