Misterele rochiei de mireasa rezolvate: De ce se imbraca mireasa in alb la nunta?

Misterele rochiei de mireasa rezolvate: De ce se imbraca mireasa in alb la nunta?

0 Shares
0
0
0

Este foarte posibil sa nu stii de ce astazi majoritatea mireselor poarta alb. Te asiguram ca merita sa cunosti istoria unuia dintre cei mai mari infuzori din istorie, in secolul al XIX-lea.

Desi traim intr-o perioada in care traditia nu este o obligatie, majoritatea mireselor din intreaga lume se imbraca in alb in ziua nuntii lor si, fara indoiala, asa ne imaginam orice mireasa inainte de a o vedea in ziua sarbatorii. Mai mult decat atat, regula explicita este ca doar ele poarta alb, astfel incat nici un alt oaspete sa nu poarte alb la o nunta.  Vezi aici mai multe modele de rochii accesand rochie de mireasa Cluj.

Se crede pe scara larga ca miresele poarta albul ca simbol al castitatii si are sens in traditia catolica care vede  femeia care urmeaza sa se casatoreasca cu ceva similar cu o reprezentare a unei fecioare pe pamant. Si este adevarat ca intr-un numar mare de culturi albul este legat de sacru, dar in ceea ce priveste rochia de mireasa, originea sa este oarecum diferita si foarte interesanta.

Alb: o culoare asociata luxului

Daca exista o culoare care din cele mai vechi timpuri a fost asociata cu puterea de cumparare, aceasta este culoarea alba si dintr-un motiv foarte simplu: daca ai haine albe, trebuie sa le porti mereu  curate, astfel incat sa se  arate in toata splendoarea lor, si acesta este ceva ce doar cativa si-ar putea permite, deoarece tehnicile de curatare nu au fost deloc popularizate. De aceea, a fost si o culoare dorita de multe mirese in cazul in care au vrut sa-si etaleze puterea de cumparare.

In Grecia Antica, albul era folosit in imbracaminte ori de cate ori exista o sarbatoare de orice fel, pentru ca era culoarea cu care isi exprimau bucuria si asta este ceva ce se asteapta de la un act la fel de important ca celebrarea unei nunti. De fapt, pentru unele  nunti,  corpul a fost, de asemenea, vopsit in alb.

Dar nici unul dintre aceste lucruri nu a reusit sa extinda utilizarea culorii albe la nunti. De fapt, in Evul Mediu, miresele purtau rochia in culori precum rosu, albastru sau verde. Adica, utilizarea albului nu a fost deloc larg raspandita. Mai mult decat atat, negrul a fost, de asemenea, o culoare potrivita pentru o rochie de mireasa ca de exemplu, cea purtata de Infanta Maria Teresa a Spaniei in 1660 in ziua unirii ei cu Ludovic al XIV-lea al Frantei.

O singura femeie, la sfarsitul secolului al XIX-lea,  a reusit sa faca din rochia alba a nuntii ei o icoana pe care toate miresele aveau sa o poarte de atunci incolo.

Regina Victoria: influencer in 1840

Cu doar 20 de ani, regina Victoria a reusit sa creeze tendinta definitiva de mireasa in ceea ce priveste culoarea rochiei de mireasa. Stia ca ea este protagonista principala a nuntii sale si isi dorea ca dantela delicata tesuta manual a rochiei sale sa arate in toata splendoarea ei, iar pentru a o realiza nu exista o optiune mai buna decat albul.

0 Shares
You May Also Like