Protectia-muncii-in-constructii

Protectia muncii in constructii

0 Shares
0
0
0

Dupa numeroase statistici facute de Protectia Muncii s-a observat ca o mare parte dintre accidentele care se produc in zonele in care se realizeaza constructiile sunt cauzate fie de neatentia muncitorilor fie din cauza unor utilaje constructii sau unor norme care nu indeplinesc conditiile minime de siguranta.

Responsabilitatea pentru toate aceste incidente trece in responsabilitatea angajatorului care nu conduce corect programe de instruire complete sau nu cumpara utilajele si instrumentele potrivite sau in cea a muncitorilor  care in majoritatea cazurilor dau dovada de un grad mare de neatentie la locul de munca.

Folosirea utilajelor pentru constructii este mai simpla decat se crede in realitate dar tocmai acesti pasi foarte simpli sunt in majoritatea cazurilor ignorati sau pur si simplu uitati.

De aceea v-am pregatit si o serie de idei si sfaturi pentru persoanele care lucreaza in domeniul constructiilor, atat pentru propria protectie cat si pentru protejarea persoanelor din jur.

In conformitate cu articoleul 82 alineatul doi din Normele Metodologice pentru aplicare a prevederilor din Legea securitatii in Munca angajatorii sunt responsabili pentru instruirea angajatilor in legatura cu activitatile pe care acestia vor trebui sa le desfasoare in conformitate cu fisa  postului.

Acest instructaj se repeta la fiecare revizuire a evaluarilor gruparii si riscurilor.

Echipamentele cum ar fi mastile de sudura, bocancii de piele si alte echipamente care sa asigure protectia muncii vor trebui sa fie pastrate in conditii foarte bune si verificate in urma fiecarei actiuni efectuate de mucnitori.

De asemenea acelasi lucru se aplica si pentru utilajele de tonaj mare sau pentru echipamente gen compactoare, hidrofoare, demolatoare sau placi pentru compactare. Utilajele mentionate mai sus functioneaza pe baza de curent si au nevoie de revizuiri in amanunt in urma fiecarei utilizari.

Chiar daca pare un lucru banal, o parte din accidente au loc in urma alunecarilor. Nu este vorba despre alunecari de teren ci despre angajatii care aluneca din diverse motive.

Pot fi de vina bocancii care au noroi sau alte substante, podelele care nu sunt curatate bine, materialele imprastiate peste tot, si acestea sunt cele mai dest intalnite cauze.

Este foarte importanta si iluminarea spatiului in care se lucreaza si aceasta iluminare poate sa salveze atat sanatatea cat si viata unui lucrator dar salveaza si echipamentele sensibile si materialele.

In momentul in care se incarca saci de ciment imposibilitatea de a vedea ce se intampla in fata poate sa il incurce pe angajati si acestia risca sa distruga sacii sau sa ii scape peste cineva aflat in apropiere. Sursele de iluminat sunt foarte importante si nu trebuie sa fie neglijate pe un santier in special.

Revenind la instruire, trebuie sa se acorde o atentie deosebita nu doar persoanei care conduce utilajele dar si masinii in sine.

Este posibil ca soferul sa nu stie bine lungimea pe care o are camionul sau cat de mult isi poate intinde bratele o macara si facand o miscare gresita are potentialul de rani un numar destul de mare de persoane mai ales daca acestea se afla in grup.

O astfel de adunare nu ar trebui sa apara pe un santier pentru ca fiecare angajat trebuie sa fie la locul sau.

0 Shares
You May Also Like