Romania, tara de dor si vise, cu pamanturi minunate si asezari incarcate de istorie si emotie… “A calatori” nu inseamna numai a vizita sau a trece printr-un anumit loc, inseamna schimb de ganduri si energie intre noi si locul pe care il vizitam.
Venind vorba de calatorie, de tara noastra imbracata mereu intr-o haina frumoasa si unica, este firesc sa ne referim la ceea ce are mai de pret si ce ne ofera cu atat drag, asemenea unei mame: inima ei – Judetul Alba Iulia.
Pentru ca, asa cum spune Fanica N. Gheorghe in “Eternele reintoarceri”, “La Alba Iulia ne regasim, mai intai, in inima unui teritoriu romanesc bimilenar, invaluit in nimbul legendar al unor necurmate evenimente istorice, adanc incrustate in fiinta neamului.”
Prin Traseul Portilor, dobandim o putere pe care doar istoria o are: aceea de a renaste si de a trai din nou.
Poarta Ia cetatii bastionare Alba Carolina asigura accesul din directia estica. Si iata cum trecutul se impleteste cu prezentul: basoreliefurile impresionante, pe care se pot observa scene din mitologia greaca si romana, fac legatura cu mileniile trecute, deschizand, parca, o carte in care sunt descries originile cetatii.
In imediata apropiere a Obeliscului Horea, se afla Poarta a II-a. Aceasta poarta, care nu fusese vazuta nici de cei mai in varsta oameni din oras, a intrat in circuitul touristic in anul 2009, odata cu incheierea lucrarilor de restaurare.
Asadar, trecutul are viitor… si va asteapta sa-l admirati!
Poarta a III-a este cea mai impunatoare, importanta si, totodata, cea mai bogat decorate dintre Portile Cetatii, avand ca scop asigurarea intrarii in fortareata propriu-zisa.
Statuia ecvestra a imparatului Carol al VI-lea incoroneaza Poarta spre est. Mana dreapta a imparatului, ridicata spre albastrul cerului, indeamna la curaj si este un semn de netagaduit al faptului ca inima Romaniei nu va fi lipsita de protectie.
Nu intamplatoare este pozitionarea celor 4 statui de pe fatada interioara. Acestea simbolizeaza unele dintre cele mai vari virtuti: abundenta, intelepciunea, cumpatarea si forta.
Cea de-a IV-a Poarta se deosebeste printr-un continut cu totul si cu totul aparte al decoratiei sculptural din piatra.
Camerele de garda au fost amenejate simetric, dedesubt, in valul de pamant al curtinei.
Un motiv in plus pentru a va delecta cu aceasta zona istorica este ceremonialul schimbului Garzii Cetatii, pe traseul: strada Militari, Poarta a IV-a a Cetatii, Poarta a III-a a Cetatii.
In ajutorul fiecarui albaiulian, turist sau in ajutorul oricui doreste sa planifice o calatorie in sufletul tarii, vine Radio Unirea, mereu la curent cu evenimentele importante din judet.
Sa parcurgem, in continuare, Traseul Portilor.
Poarta V se remarca prin simplitate. In fata Portii se afla un pod care face legatura intre ravelinul Sfantul Mihail si cea de-a treia linie de aparare a Cetatii (contragarda).
Cea de-a VI-a Poarta (Poarta Regelui) are dimensiuni reduse. Aceasta este compusa din doi piloni laterali, fara elemente decorative.
In timpul lucrarilor de restaurare a Cetatii, s-a descoperit Poarta a VII-a. Aceasta se prezinta sub forma unui tunel boltit, din caramida.
Imaginati-va o batalie in secolul al XVIII-lea. Ei bine, aceasta ultima poarta era locul de iesire a trupelor austriece, in cazuri de forta majora, precum un atac neasteptat din partea unui inamic. Poarta servea, totodata, si ca spatiu de depozitare a armamentului.
De asemenea, care sa fi fost locul de refugiu al romanilor in timpul Revolutiei de la 1848-1849? Desigur, Poarta a VII-a!
Oricat ar fi de placut mirosul imbatator al unei istorii vii precum cea a judetului Alba Iulia, nu strica niciodata sa construim o punte spre actualitate.
Radio Unirea reprezinta un ansamblu format din impletirea celor mai importante elemente ale actualitatii, din absolut toate domeniile, de la educatie si pana la domeniul sportiv.
Dupa inspirarea aerului istoriei, la propriu, pasiti in actualitate!